Slutstrid i svenska Baltikum

Fältslag, strider och blodiga skärmytslingar. Belägringar, sjöslag och desperat kamp. Narva, Rappin, Rauge, Erastfer, Düna, Nöteborg, Nyen, Jamburg, Embach, Jakobstadt, Gemäuerthof, Viborg, Riga och Reval. Den här boken berättar om de första tio åren av stora nordiska kriget och om hur det gick till när Sverige förlorade sina besittningar i öster.

1700-talets första decennium var dramatiskt i de svenska östersjöprovinserna. Medan den svenska huvudarmén förblödde under utdragna fälttåg i Polen och Ukraina tvingades de allt glesare garnisonstrupperna i Baltikum freda sig mot fiendeanfall som hela tiden växte i intensitet. Under tio år erövrades stad efter stad, tills de ryska trupperna slutligen nådde fram till Östersjön. I Kampen mot övermakten möter vi ett otal fältslag och belägringar, många av dem hittills tämligen okända. Författarna är två ryska forskare, Boris Grigorjev och Aleksandr Bespalov, som med Bespalovs avhandling som grund presenterar en ny bild av det långa kriget längs Sveriges östfront.

Läs om hur det gick till när svenska Nyen blev rysk huvudstad; när Riga – då en av Sveriges största städer – erövrades av Peter den store; Kexholms fall och den utdragna striden om Viborg. Visste du att fyra ryska regementen som krigslist klädde sig i svenska uniformer och försökte erövra Narva? Känner du till slaget vid Systerbäck och stormningen av Dorpat? Vet du hur det gick till när Adam Ludwig Lewenhaupts 7 000 man starka kurländska kår besegrade en dubbelt så stor (kanske tre gånger så stor) rysk armé i slaget vid Gemäuerthof? Om inte, så har du chansen nu.

Boris Grigorjev, Aleksandr Bespalov

KAMPEN MOT ÖVERMAKTEN
Baltikums fall 1700–1710

232 s., 16 x 23,5 cm, 80 ill. i sv/v, kartor, inb., hård pärm

Ord. medlemspris: 348 kr

DITT PRIS: 49,65 :-


SMB:s bokgaranti

  • 12 års garanti på bokbinderiarbetet.
  • Innehåller alltid ämnesanpassade kartor, foton och tekniska illustrationer.
  • Bytes- och returrätt inom 30 dagar. Uppstår fraktskada ersätts du till 100%.

OBS! Denna bok hittar du endast hos SMB, ej i bokhandeln, ej på nätet!