Tänk om det fanns en bok med snabbfakta om alla svenska militära flygplan och helikoptrar! Behovet var stort, men utbudet i princip obefintligt. De båda flyghistorikerna Bo Widfeldt och Åke Hall bestämde sig för att ändra på det. 1999 utgavs deras bok Svenska militära flygplan och helikoptrar 1911-1999 i serien "Svenska vingar", vilken snabbt blev ett väl använt referensverk. Nu när boken sedan en tid är slutsåld har SMB nu nöjet och förmånen att få presentera bokens angelägna innehåll på Internet!

Varje flygplanstyp ges ungefär lika mycket plats, oberoende av om typen funnits i tjänst i ett exemplar eller över 500. Detta medför naturligt nog att historiska data och fakta måste presenteras på ett begränsat utrymme. Denna sammanställning behandlar således endast de typer som verkligen varit i svensk militär tjänst. För varje flygplanstyp presenteras basfakta både vad gäller historik som tekniska data och prestanda. Samma "mall" har använts för tekniska data och prestanda för att i någon mån ge möjlighet till direkta jämförelser.

Vänligen klicka på någon av underkategorierna till vänster eller höger för att påbörja nöjesturen!


Trevlig läsning!

Jan Waernberg
Vetenskapsredaktör och flyghistoriker.

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!