Nieuport IV-GMotor: Gnôme (50, 80 hk)

Besättning: 2
Längd: 7,80 m
Spännvidd: 10,90 m
Höjd: 2,50 m
Max startvikt: 450 kg
Toppfart: 90 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: -
Förband: Malmen


Nieuport IV-G (M 1)

Arméflygets första flygplan (M 1) var en franskbyggd Nieuport IV med en 50 hk Gnôme-motor. Tack vare en donation på 30 000 kronor kunde två olika flygplan anskaffas till armén. Donatorer var fyra framsynta och försvarsintresserade medlemmar i Svenska Aeronautiska Sällskapet (SAS) C. Danielsson, C. Pitz, A. Mattsson och F. Ahlsell. SAS blev senare KSAK (Kungliga Svenska Aeroklubben). Villkoren för gåvan var att den svenska staten även beviljade medel till inköp av ett andra flygplan (B 1). Villkoret gav upphov till långa och livliga debatter om nyttan av det nyfödda flyget, särskilt i militära sammanhang. Så småningom antogs emellertid erbjudandet från SAS och svenska staten anslog medel för inköp av ett arméflygplan nummer två (B 1) samt till utbildning av förare och flygövningar.

Neuport IV var ett monoplan som vunnit de franska militärflygtävlingarna 1911. Det första monoplanet i armén betecknades M 1 (monoplanet nr 1). Det blev dåvarande löjtnanten Gösta von Porat som utsågs till den förste föraren till M 1. Ursprungliga roterande motorn på 50 hk skiftades under 1913 till en starkare 70 hk Gnôme.

Under vintern 1914 genomfördes banbrytande vinterförsök på Storsjöns is i Jämtland. Förare vid dessa försök var Allan Jungner, som tillsammans med Porat även konstruerat ett skidställ. M 1 fanns i sporadisk flygtjänst till omkring 1919 då det slutligen togs ur aktiv tjänst. I samband med flygutställningen ILUG 1923 i Göteborg fanns även M 1 med för att ge prov på det då elva år "unga" arméflyget. Långt senare, i samband med firandet av det svenska militärflygets 50-åriga tillvaro, i september 1962 på Malmen kunde M 1 efter en genomgripande renovering åter visas i luften. Förare vid detta tillfälle var major Fritz Crona. I dag finns M 1 bevarat och utställt vid Flygvapenmuseum i Linköping.

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!