Nieuport IV-G


Motor: Gnôme (80 hk)
Besättning: 2
Längd: 8,4 m
Spännvidd: 11,0 m
Höjd: 2,3 m
Max startvikt: 450 kg
Toppfart: 95 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: -
Förband: Malmen, AxvallNieuport IV G (M 2)

År 1913 tillfördes det svenska arméflyget sitt första helt svensktillverkade flygplan. Det fick beteckningen M 2 (M = monoplan) och var en kopia av M 1. Som kraftkälla hade man valt en 80 hk roterande stjärnmotor av fabrikat Gnôme.

Flygplanet tillverkades i en källare på Östermalm i Stockholm av de kända flygpionjärerna Gösta von Porat, Allan Jungner, Lars Fjällbäck, Tord Ångström samt Torsten Gullberg. Gemensamt grundade personerna Svenska Aeroplankonsortiet (SAK) där alla ekonomiskt bidrog med andelar. Tack vare den tidigare omtalade Björkquistska insamlingen kunde medel friställas även för inköp av det av SAK tillverkade flygplanet. Dessutom kunde en motor (70 hk) till den tidigare i Frankrike inköpta M 1 anskaffas för de insamlade pengarna. Flygplanets konstruktion utgjordes av en stomme tillverkad i svetsade stålrör och trä. Nosen var klädd med aluminiumplåt och kropp och vingar med fernissad linneduk.

I samband med vinterövningarna i Östersund från februari till april 1914 genomfördes de första försöken i Sverige med bombkastning. I flygplanet M 2 monterades "utkastningsrör" vertikalt. Genom dessa släppte besättningen sedan så kallade ballonggranater. Ursprungligen var dessa tänkta att släppas från ballonger men kunde självfallet även fällas från flygplan mot olika typer av markmål. Rör och projektiler hade anskaffats från ett företag i Köpenhamn (Dèfenseur Ltd). För att reducera fallhastigheten var projektilerna försedda med små fallskärmar. De i vinterövningarna deltagande flygplanen hade även försetts med skidställ tillverkade vid Malmen.

Efter ett haveri den 16 juni 1914 kunde M 2 reparereras och åter komma i aktiv tjänst men efter ytterligare ett svårt haveri vid Bankeberg (Malmen) i juni 1916 kasserades flygplanet.

 


 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!