Fjällbäck "Bastarden"

 


Motor: Gnôme (50 hk)
Besättning: 1
Längd: 7,3 m
Spännvidd: 8,8 m
Höjd: 2,4 m
Max startvikt: 390 kg
Toppfart: 100 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: (9)
Förband: Malmen

 

Fjällbäck "Bastarden"

Civilingenjören Lars Fjällbäck hade genomgått flygutbildning hos Blériot vid Pau i Frankrike. Under vistelsen i Frankrike hade han börjat rita en egen flygplanskonstruktion. Fjällbäck samarbetade med Tord Ångström, Allan Jungner och Gösta von Porat inom Svenska Aeroplankonsortiet (SAK) då det gällde att tillverka en kopia av Nieuport IV, som övertogs av det svenska arméflyget som M 2. Fjällbäck startade 1913 tillsammans med Ångström ett företag vid Götgatan i Stockholm kallat Svenska Aeroplanfabriken (SAF).

Nu användes Fjällbäcks ritningar och idéskisser från Frankrike i konstruktion och tillverkning av ett mindre flygplan än Nieuport-typen. Eftersom det nya flygplanet hade drag från Nieuport, Harlan och Hanriot döptes det snart till "Bastarden". I slutet av 1913 var bygget klart men den beställda 50 hk Gnôme-motorn kom inte från Frankrike förrän under våren 1914. Efter montering av motorn kunde Ångström genomföra en första provflygning. Under sommaren användes "Bastarden" för en reklamturné för Stomatol i olika mellansvenska städer.

Vid krigsutbrottet i augusti 1914 mobilserades Fjällbäcks "Bastard" till arméns flygväsende och skickades till Malmen där den utnyttjades för övningsflygning. Under sommaren 1915 användes flygplanet som målflygplan för skjutförsök mot luftfarkoster vid infanteriskjutskolan Rosersberg. Förare vid dessa försök var Nils Kindberg och målen utgjordes av nedkastade små fallskärmar försedda med tyngder.

Flygplanet var tillverkat enligt dåtida standard. Stommen var uppbyggd av svetsade stålrör som stagades av spänd pianotråd. Klädseln utgjordes av aluminiumplåt i nospartiet runt motorn och förarplatsen. I övrigt var kropp och vingar klädda med fernissad grå linneduk. Propellern var tillverkad av skiktlimmad mahogny. I november 1916 avfördes flygplanet till följd av ålder och slitage.

 

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!