Thulin D 

 Motor: Thulin A (90 hk)
Besättning: 2
Längd: 6,54 m
Spännvidd:
11,0 m
Höjd:
3,10 m
Max startvikt:
585 kg
Toppfart:
100 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 2
Reg. nr: (15, 19)
Förband: Malmen

 

Thulin D

Parallellt med tillverkningen av Thulin B startade AETA en produktion av en serie tvåsitsiga Morane Saulnier Parasol där vingen var placerad ovanför flygkroppen. Arrangemanget gav utomordentlig god sikt nedåt. Motorn var en roterande Thulin A på 90 hk. Totalt tillverkades fem exemplar av Thulin D. Föreningen Skånes Kvinnor samlade in pengar och skänkte två flygplan till arméflyget. Det första flygplanet kunde provflygas den 20 augusti 1915 och den 5 september leveransflögs denna Thulin D till Malmen av Nils Kindberg. Flygplanet användes därefter för spaning och övningsflygning fram till våren 1918 då det gjorde en sista flygning innan det kasserades och utrangerades.

Den 3 juli 1916 levererades det andra av Skånekvinnorna finansierade flygplanet av typen Thulin D. I samband med flygövningar vid skjutfältet Skillingaryd den 19 juli 1916 totalhavererade flygplanet. Haveriorsaken var troligen ett brustet sidoroder som fick flygplanet att gå i spinn mot marken. Troligen rörde det sig om ett materielfel. Både föraren (löjtnant Mannström) och spanaren (löjtnant Kruse) omkom.

År 1918 köpte greve Eric von Rosen en Thulin D som skickades på järnväg till Umeå. Där monterades det samman och försågs med von Rosens bomärke (blått hakkors på vit botten) målat på vingen. Detta blev även fram till 1944 det finska flygvapnets vedertagna nationalitetsbeteckning. Flygplanet leveransflögs från Umeå till Vasa i Finland den 6 mars 1918. Denna Thulin D blev därmed det första flygplanet i det finska försvaret. Senare levererades ytterligare en Thulin D till finska försvaret. Vid Thulins flygskola fanns även ett par Morane Parasol.

 


 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!