SW 16


Motor:

Benz III (160 hk)
Besättning: 2
Längd:

5,90 m

Spännvidd: 8,76 m
Höjd: 3,28 m
Max startvikt: 1 350 kg
Toppfart: 125 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: -
Förband: Malmen

 

SW 16

Södertälje Werkstäders andra helt nya och delvis egna konstruktion var ett tvåsitsigt spaningsplan med beteckningen SW 16. Flygplanet fick en 160 hk Benz III motor. Det var aerodynamiskt en mer lyckad konstruktion med förutsättning att bli en stor försäljningsframgång inte minst till det expanderande svenska arméflyget. Prototypen, som beställts av arméflyget, havererade emellertid vid provflygning på Malmen den 26 september 1917. Föraren löjtnant Hans von Blixen-Finecke och spanaren löjtnant H.G. Pfeiff omkom båda när flygplanet fattade eld i luften till följd av bränsleläckage. De blev därmed de 9:e och 10:e som omkom i samband med militär flygning i Sverige. Flygplanet var tänkt att användas i de förestående fälttjänstövningarna med löjtnanten Pfeiff som förare.

Motgångarna med båda typerna SW 15 och SW 16 fick till följd att ingen serietillverkning kom till stånd. Det blev i stället Albatros-typerna som tillverkades för arméflyget.

SW 16 var tillverkad i svetsad stålrörskonstruktion med nosparti klätt i lättmetall och kroppen i övrigt klädd med fanér och duk. Även vingarna hade dukklädd stålrörsstomme med skevroder i övervingen men hade annars samma vingställ som användes på Albatros SW 12.

 

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!