Fokker D.IV
 

 


Motor: Benz
(150 hk)
Besättning: 1
Längd: 6,30 m
Spännvidd:
9,70 m
Höjd:
2,44 m
Max startvikt:
920 kg
Toppfart:
100 km/h
Beväpning: 2 st 8 mm ksp
Antal i tjänst: 4
Reg. nr: -
Förband: BarkarbyFokker D.IV

Den 24 januari 1917 beställdes fyra jaktplan av typen Fokker D.IV till Stockholms fasta luftförsvar. Flygplanen levererades i mars 1918. Affären var en av de märkligaste militära flygplanköp, som över huvud taget gjorts i Sverige. Genom en insamling som företagits, för att skaffa en grund till ett luftförsvar i Stockholm, hade 300 000 kronor erhållits. Pengarna lämnades till fortifikationsdepartementet som avsåg att upprätta en från flygkompaniet fristående flygorganisation underställd chefen för IV. arméfördelningen.

En plan för organisationen framlades i december 1916 som innefattade anskaffning av fyra jaktplan och byggande av en flygstation invid Järfälla kyrka (Barkarby). När flygplanen sent omsider anlände stod även en hangar färdig. Innan flygplanen över huvud taget provflugits eller försetts med kronmärken låstes de in i hangaren.

Flygkompaniet framställde en serie önskemål att få flyga planen och utbilda förare för dem. I november 1918 mobiliserades Fokkerplanen vid flygkompaniet som ingående i "Stockholms Flygavdelning". Fyra förare krigsplacerades även vid avdelningen. Det dröjde ända till februari 1920 innan tillstånd för provflygning och övningar med Fokker D.IV beviljades. Nu var tiden dock så långt gången att flygplanen ansågs föråldrade och i april 1922 avskrevs de utan att ens varit i luften. 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!