Fokker D.VII
 

 

Motor: BMW IIIA (185 hk)
Besättning: 1
Längd: 6,90 m
Spännvidd: 8,90 m
Höjd: 2,90 m
Max startvikt: 906 kg
Toppfart: 200 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: 937
Förband: Malmen

 

 

Fokker D.VII

I samband med att den kände tyske stridsflygaren Hermann Göring besökte Sverige och arméflygets bas på Malmen 1919 flög Göring en Fokker D.VII med tyskt nummer F.7716/18. Flygplantypen ansågs av många som det absolut främsta och bästa jaktplanet under första världskriget. Kraven på ett nytt flygplan hade fastställts 1917 och en första prototyp ritades av Reinholdt Platz vid Fokker och testades tillsammans med ett 30-tal andra konkurrerande typer på försöksanläggningen vid Adlershof. Det var Fokker D.VII som tog hem spelet med god marginal och efter ett antal olika modifieringar, bl.a. föreslagna av det tyska toppesset Manfred von Richthofen, beställdes masstillverkning i stora serier både hos Fokker men även vid att par andra fabriker. Beväpningen utgjordes av två 7,92 mm fasta Spandau-kulsprutor med 500 skott till varje.

Efter första världskriget förbjöd segrarmakterna vidare tillverkning av krigsflygplan i Tyskland och speciellt påpekades att alla kvarvarande Fokker D.VII skulle utlämnas till segrarna. Fokker smugglade emellertid stora delar av sin utrustning och lager av delar och färdiga flygplan till Nederländerna där sedan tillverkningen av bl.a. Fokker D.VII fortsatte tillsammans med andra typer.

Den Fokker som Göring i samband med sin demonstrationsresa till Sverige, sålde till arméflyget, kom att utgöra värdefullt underlag för utvecklingen av det svenska jaktflyget. Även Göring själv stannade under en tid i Sverige innan han så småningom blev involverad med Hitler, nationalsocialismen och från 1935 även chef för det nya tyska Luftwaffe.

Fokker D.VII flögs ganska flitigt vid Malmen med nummer 937 fram till april 1922 då det avskrevs p.g.a. förslitning.


 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!