Bristol Fighter F 2.B

Motor: Bristol Jupiter IV (425 hk)
Besättning: 2
Längd: 7,62 m
Spännvidd: 11,96 m
Höjd: 2,90 m
Max startvikt: 1 400 kg
Toppfart: 210 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: 4300
Förband: Malmen

 

Bristol Fighter F.2 B

Bristol Fighter tillverkades egentligen för att demonstrera Jupitermotorn. Ett flygplan med registreringen G-EBHG fanns med i utställningen på ILUG 1923. Flygplantypen imponerade stort vid flyguppvisningar och inköptes till arméflyget av den svenska staten. Flygplanet försågs med skidställ och flögs i november till Kiruna för att provas i svåra vinterförhållanden. I Kiruna gjordes jämförande flygprov med en annan engelsk maskin, en Armstrong Whitworth Siskin Mk IIA med registreringen G-EBHY med AS Jaguarmotor på 385 hk. Efter avslutade prov flög löjtnanten Gärdin den 3 mars 1924 Kiruna-Malmen på 6,5 timmar inklusive två mellanlandningar. När flygplanet sedan officiellt den 6 maj 1924 kom i aktiv tjänst i arméflyget användes det främst för flygutbildning och knappast som jaktplan.

Flygplanet övergick från 1 juli 1926 till flygvapnet där det fick beteckningen Ö 6. I februari 1935 såldes flygplanet och registrerades civilt SE-AEE. Det blev inte långlivat utan avskrevs efter haveri redan året efter.

 


 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!