AW Siskin Mk.IIA

 Motor:
AS Jaguar (385 hk)
Besättning: 1
Längd: 6,86 m
Spännvidd: 10,08 m
Höjd:
2,97 m
Max startvikt:
720 kg
Toppfart:
240 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: 5123
Förband: Malmen


 

Armstrong Whitworth Siskin Mk.IIA

I samband med den internationella flygutställningen i Göteborg ILUG 23 visades ett nytt jaktplan av typen AW Siskin Mk.IIA. Flygplanet var ett ensitsigt, dubbeldäckat jaktplan försett med en Armstrong Siddeley Jaguar-motor (385 hk). Det exemplar som visades i Göteborg var troligen G-EBEU. Ett identisk flygplan med registreringen G-EBHY anlände till Sverige i november 1923 för att tillsammans med en Bristol Fighter F.2B genomgå vinterprov i Kiruna. Efter genomförda prov, som skedde i extrem kyla, inköptes båda dessa flygplan till arméflyget. AW Siskin Mk.IIA övertogs officiellt i mars 1924 men i samband med en felmanöver i byig vind havererade flygplanet på Malmen den 8 juli 1926. Under en veckas tid ingick flygplanet sålunda i den samling äldre flygplantyper som övergick från flygkompaniet till det nybildade flygvapnet från 1 juli 1926.

 

 

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!