Motor: TTM 322-01/9, alternativt T700-T6E (2 x 1739 SHP)
Besättning:
1 + 2 (20)
Flygkroppens längd:
19,56 m
Rotordiameter:
16,30 m
Höjd:
5,23 m
Max startvikt:
10 000 kg
Toppfart:
290 km/h
Beväpning:
-
Antal i tjänst:
18 beställda
Reg. nr:
14001-14018
Förband:
Olika

 

Eurocopter NH-90

För den framtida anskaffningen av tunga helikoptrar har målsättningen varit att endast ha en typ av (medel-)tung helikopter för räddningstjänst, transporter och ubåtsjakt. I takt med att Hkp 3, 5, 6, 9, 10 och 11 fasas ur helikopterorganisationen är det tänkt att den tunga Hkp 14 och den medeltunga Hkp 15 skall svara för de flesta av helikopterflottiljens uppdrag.

Helikoptern togs ursprungligen fram som ett gemensamt projekt för Frankrike, Italien, Tyskland och Nederländerna, och två versioner har utvecklats: Tactical Transport Helicopter (TTH) och NATO Frigate Helicopter (NFH).

För att dra ner på anskaffningskostnaderna har Finland, Norge och Sverige valt att gå samman om anskaffandet av en enhetshelikopter och NH-90 valdes. Sverige har beställt 18 stycken; av dessa är 13 avsedda för trupptransporter och 5 för sjöoperativ verksamhet med tonvikt på ubåtsjakt. Hkp 14 skall sättas i tjänst från 2008 och beräknas få en livslängd på 30 år.

Helikoptern är utvecklad för att verka under såväl dag som natt och under de mest skiftande väderleksförhållanden. TTH-versionen är i första hand ämnad för taktiska förflyttningar av personal (14-20 man) och materiel ( 2 500 kg), sjäräddning, flygträning, fallskärmshoppning, elektronisk krigföring m.m. NFH-versionen är ämnad i första hand som en viktig del i ett ubåtsjaktsystem i samverkan med andra ubåtsjaktsystem. Här kan helikoptern upptäcka, klassificera, identifiera och attackera fientliga ubåtar.

Text av Jan Waernberg, våren 2004.

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!