Nieuport IV mMotor: Gnôme (100 hk)

Besättning: 2
Längd: 7,80 m
Spännvidd: 11,60 m
Höjd: 2,50 m
Max startvikt: 450 kg
Toppfart: 100 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: -
Förband: MFV Oscar-Fredriksborg, Märsgarn


Nieuport IV m

För att skaffa pengar till inköp av flera fartyg och flygplan till den svenska flottan och försvaret startades den Björkquistska nationalinsamlingen. Den gav efter hand till resultat att ett pansarskepp och flera flygplan kunde beställas. Tre flygplan av olika typ beställdes i Frankrike i början av juli 1913. Förutom N I (Nieuport IVm) beställdes även en L I (Donnet-Lévêque) flygbåt samt en F I (Farman HF 23) utrustat som sjöflygplan. Flygplanen var samtliga obeväpnade och avsedda främst för flygspaning, men kanske framför allt för att vinna erfarenheter av hur den nya flygtekniken bäst skulle kunna utnyttjas. Flera förare var utbildade eller höll på att utbildas.

N I levererades från Frankrike i oktober 1913 och placerades vid marinens första egna flygskola vid Oscar-Fredriksborg invid Solöfjärden. Flygplanet ansågs svårfluget och användes endast under en kort period fram till hösten 1914. Under 1918 kasserades det slutligen och avskrevs.

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!