FF 33L, "mindre typen"

 

Motor: Benz 150 hk
Besättning: 2
Längd: 8,95 m
Spännvidd: 13,20 m
Höjd: 3,70 m
Max startvikt: 1 115 kg
Toppfart: 130 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 4
Reg. nr: 18, 19/18, 19
Förband: MFV Stockholm, Landskrona

 


Friedrichshafen FF 33L/Sk 2

Trots pågående krig beviljades ytterst begränsade resurser för nyanskaffning av flygplan och motorer till det marina flyget i Sverige. Efter intensiva förhandlingar i Tyskland under hösten 1917 kunde marinen slutligen beställa två relativt moderna flottörförsedda FF 33L och tre något större flottörplan av typen FF 33E.

Friedrichshafen Flugzeugbau hade grundats 1912 med fabriker i Manzell och med filialer i Weingarten och Warnemünde. Huvudsakligen tillverkade företaget flottörförsedda enkel- och dubbelvingade flygplan för den tyska marinen.

De två FF 33L levererades i augusti 1918 och fick nummer 18 och 19. Ursprungligen var denna version utrustad med en fast monterad kulspruta samt en rörlig kulspruta monterad i spanarens utrymme bakom föraren. När flygplanen levererades till Sverige var dock all beväpning bortmonterad. Ännu fanns inga lämpliga lätta vapen för montering i flygplan tillgängliga i Sverige. Redan den 4 oktober 1918 totalförstördes nr 18 vid ett haveri i Hälsingborgs hamn medan nr 19 förstördes vid varvsbranden i Stockholm natten till den 6 augusti 1921.

Inför utrangeringen av Thulin G (nr 13 och 15) beslutades i juni 1920 att två flygplan av typen FF 33L skulle nytillverkas vid Galärvarvet i Stockholm, Torpeddepartementet vid flottans varv i Stockholm (TDS). Dessa var klara 1922 och baserades i Karlskrona. De erhöll samma nummer (18 och 19) som de tidigare levererade originalexemplaren. I samband med bildandet av ett självständigt flygvapen den 1 juli 1926 övergick både nr 18 och 19 till flygvapnet som skolflygplan med beteckningen Sk 2 (nummer 218 och 219). De flögs sparsamt vid Hägernäs efter 1926 och kasserades slutligen i november 1929.

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!