Fairey III D

 


Motor: RR Eagle IX (360 hk)
Besättning: 3
Längd: 10,97 m
Spännvidd: 14,50 m
Höjd: 3,96 m
Max startvikt: 2 291 kg
Toppfart: 162 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: 30
Förband: MFV Kustflottan, Göteborg

 

Fairey III D

Ett exemplar av Fairey III D beställdes från Storbritannien 1923 av det svenska marinflygväsendet. Flygplanet leveransflögs av kapten Arvid Flory med ingenjören Arvid Falke som mekaniker och kartläsare. Den 16 och 17 juni 1924 flög besättningen från Hamble (Southampton) via Amsterdam, Kiel och Karlskrona till Stockholm. Totala flygsträckan var 1 800 km som avverkades på 13 timmar och 42 minuter. Flygbåten var den modernaste brittiska konstruktionen för sin tid. Flottörerna var enligt engelsk standard elastiskt fästade vid landningsstället och under stjärten fanns en med kroppen hopbyggd flottör. Dessutom fanns mindre stödflottörer under yttervingarna. Avsikten var att prova detta sjöflygplan och jämföra egenskaperna med andra typer som marinflyget beställt eller redan förfogade över. Flygplanet levererades även med ett hjullandningsställ, som emellertid aldrig kom till användning.

En originell konstruktionsdetalj var att hela stabilisatorns anfallsvinkel, med en ratt från förarplatsen, kunde ställas om.

Flygplanet tjänstgjorde som spaningsplan vid kustflottan. Under första halvåret 1925 var flygplanet baserat i Göteborg och under en rutinflygning den 17 juni detta år tvingades "flygbåt nr 30" att nödlanda i Laholmsbukten efter motorstopp. Besättningen på två man kunde räddas men flygplanet blev svårt skadat i den relativt hårda sjö som rådde vid tillfället. Faireyn ansågs inte värd att reparera utan kasserades i november 1925.

 

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!