Motor: Franco Tosi (180 hk)
Besättning: 2
Längd: 9,90 m
Spännvidd: 13,80 m
Höjd: 3,25 m
Max startvikt: 1 400 kg
Toppfart: 140 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: 41 (Macchi) 42-45 (Savoia)
Förband: MFV Karlskrona

 

 

Macchi M.8

Kring månadsskiftet oktober-november 1919 skänkte italienska staten två mindre flygbåtar till det svenska försvaret. Meningen med denna gest var att inspirera till ytterligare beställningar i Italien, vilket även skedde. Macchi M.8 var en jaktflygbåt med en 180 hk Franco Tosi motor. Flygplanet fick nummer 41 och placerades i Karlskrona. Det visade sig snart att motorn var opålitlig. Efter flera motorhaverier kasserades flygbåten hösten 1921.

Det var fyra italienska marinflygare, som 1919 besökte Sverige i samband med en rundflygning i norra Europa. Tanken var att göra reklam och propaganda för italiensk flygindustri. Det var i samband med detta besök som en Macchi M.8 och en Savoia S.13 överlämnades till den svenska marinen.


Savoia S.13

Den Savoia-flygbåt som skänktes till svenska marinen var tvåsitsig och avsedd för spaningsflygning. Flygplanet fick nummer 42 och placerades i Karlskrona. En fast monterad kulspruta m/22 förekom ibland monterad ovan nosen. Motorn var av typen Isotta Fraschini V6 på 250 hk. Bortsett från skillnaden i motor påminde de två typerna mycket om varandra. Besättningen på två man satt bredvid varandra och motorn var placerad mellan över och undervingen med skjutande propeller. Kroppen var utformad som en flytkropp eller båt och under yttervingarna fanns små stödflottörer.

Marinen fäste sig för Savoia-typen, främst beroende på den starkare motorn. Ytterligare tre flygplan beställdes från Italien. De tilldelades nummer 43-45. I juni 1920 leveransflögs de från Italien. Endast nummer 43 klarade hemflygningen utan missöden medan de två andra tvingade nödlanda på vägen. De skadades svårt och fick ersättas av nya flygplan från Italien. Inget av flygplanen blev emellertid långlivat, mycket beroende på att tillbehör och reservdelar förstördes vid branden på Galärvarvet natten till den 6 augusti 1921. Samtliga fyra flygplan hade kasserats 1922.

 

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!