Heinkel HE 3

 


Motor: Siemens Sh 6 (140 hk)
Besättning: 3
Längd: 7,20 m
Spännvidd: 12,10 m
Höjd: 2,10 m
Max startvikt: 1 000 kg
Toppfart: 150 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 2
Reg. nr: 11, 12
Förband: MFV Hägernäs

 


Heinkel HE 3

I september 1923 tecknades kontrakt beträffande leverans av två Heinkel HE 3 som ersättning för de två LVG C.VI, som inte ansågs lämpliga för marinens flygutbildning. De två Heinkel-planen monterades samman 1923 vid Svenska Aero AB och det första kunde provflygas i början av juli av Clemens Bücker. I Göteborg anordnades den 4-12 augusti 1923 en stor internationell flygutställning (ILUG) där även den nya flygplantypen deltog i sportflygklassen. Det andra exemplaret var klart för provflygning i augusti 1923. När flygplanen senare demonstrerades för marinen flögs de av en provflygare Bachman från Heinkels fabrik i Warnemünde. Officiellt skedde därefter leverans till marinens flygväsende i november-december 1923.

De två flygplanen, som tilldelades nummer 11 och 12 användes vid Marinens flygskola (Hägernäs) och flög fram till omkring 1926 försedda med flottörer alternativt skidor. Nummer 11 kasserades officiellt i maj 1927 och såldes i delar till en militärflygare (Dahlhammar) som skrot. Nummer 12 kasserades i oktober 1925 efter ett haveri den 20 januari 1925. Även detta flygplan inköptes av militärflygaren Dahlhammar, som reparerade och lät inregistrera det senare exemplaret som S-AABI. Under en flygning från Motala den 7 januari 1929 havererade flygplanet varvid ägaren omkom tillsammans med en passagerare.


Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!