Ö 9


Motor: Ww R.975 E (300 hk)
Besättning:
2
Längd:
9,25 m
Spännvidd:
12,60 m
Höjd:
3,39 m
Max startvikt:
1 960 kg
Toppfart:
175 km/h
Beväpning:
-
Antal i tjänst:
2
Reg. nr:
601, 602
Förband:
F 1, F 2


ASJA Typ 2

År 1907 började AB Järnvägsverkstäderna (ASJ) sin verksamhet i Linköping. Företaget startade 1930 även en aeroplanavdelning som benämndes ASJA. Den första konstruktionen vid ASJA blev ett civilt tresitsigt kabinflygplan från början försett med en Cirrus Hermes på 105 hk, som senare byttes till en 145 hk Walter Mars I-motor. Konstruktör var ingenjör Sven Blomberg, tidigare verksam vid Svenska Aero AB. Flygplanet kallades "Viking" och konstruerades främst för att sondera de civila marknadsmöjligheterna. Planet tillverkades endast i två exemplar helt på eget initiativ från företaget.

Efter konstruktion av Viking fick ASJA i uppdrag att för flygvapnet konstruera ett nytt övningsflygplan. I ledningen för ASJA fanns, i början av 1930-talet, förutom direktör Erland Uggla, ingenjörerna Sven Blomberg, Bo Lundberg samt Elis Nordquist. Det nya övningsplanet, med militär beteckning Ö 9, kom att präglas av en blandning av olika konstruktionsidéer från Fokker CV (J 3, S 6) , Heinkel HD 24 (Sk 4) m.fl. typer. Flygplanet var dubbeldäckat, dukklätt med en stomme i svetsad stålrörskonstruktion.

Som motor valdes den beprövade amerikanska Wright Whirlwind R.975E på 300 hk. Ö 9 tillverkades endast i två exemplar, varav det första godkändes i flygvapnet den 18 november 1932 och användes, monterat på hjulställ, vid F 5 med nummer 5602 (senare vid F 1 med nummer 1602). Planet totalhavererade redan i september 1937 och kasserades.

Det andra exemplaret levererades i november 1932 monterat på flottörer, men godkändes inte förrän den 21 januari 1933. Flygplanet baserades först vid F 2 med nummer 2601 men lämnades senare till F 3 och CVM. Det kasserades inte förrän i april 1940 till följd av förslitning.

Ö 9 var sålunda en helt konventionell konstruktion, som blev relativt tung och klumpig till följd av flygvapnets tveksamma specifikation av sina önskemål. En fortsatt tillverkning eller utveckling av Ö 9 var heller aldrig aktuell.

 


 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!