Tp 46
Motor: 2 st DH Gipsy Queen
Besättning: 2 + 7 passagerare
Längd: 12,03 m
Spännvidd: 17,37 m
Höjd: 4,06 m
Max startvikt: 3 860 kg
Toppfart: 340 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: 46001
Förband: F 11, F 8, F 9, F 21De Havilland D.H. 104 Dove (Devon)

Brittisk flygindustri hade under sin storhetstid en outtalad policy att vid större exportaffärer även "bipacka" en eller flera udda flygplantyper i samband med kontraktsskrivningen. Sålunda skulle det svenska flygvapnet i samband med köpet av Vampire även komma att tillföras en De Havilland D.H. 104 Dove. I den flyghistoriska litteraturen har det sagt att detta flygplan utgjorde en gåva eller bonus i samband med de stora inköpen av Vampire. Det är inte riktigt sant. Av tillgängliga arkivhandlingar framgår klart och tydligt att Flygförvaltningen vid den specificerade kontraktsskrivningen erlade en mindre handpenning för det aktuella flygplanet ifråga.

Den 5 november 1947 levererades således en De Havilland Dove Mk 1B, vilken i flygvapnet gavs typbeteckningen Tp 46 med registreringsnummer 46001. Utifrån flygplanets tillverkningsnummer (c/n 04076) och produktionslinan borde flygplanet rätteligen benämnas Devon (den militära versionen av Dove Mk 1B). Flygplanet var utrustat med två luftkylda inverterade sexcylindriga radmotorer av typen DH Gipsy Queen 70, på vardera 360 hk.

Flygplanet kom först att baseras vid F 11 i Nyköping som något av ett sambandsflygplan, för att därefter tillföras F 9 Säve under tiden juni 1955 till maj 1956. Flygplanet kom 1957 till F 8 Barkarby, för att där göra fortsatt tjänst som lätt transport- och VIP-flygplan, fram till februari 1960 då det slutligen tillfördes F 21 i Luleå. Tp 46 fanns i tjänst vid F 21 fram till våren 1967 då det slutligen avskrevs.

I april 1967 försåldes flygplanet till Malmö Aero dit det levererades i augusti samma år och preliminärt gavs civil registrering SE-CWT. Det visade sig dock att nödvändiga reparationer och modifieringar skulle ställa sig alltför dyrbara, varför flygplanet aldrig kom att upptas i det svenska civilregistret. Flygplanet skrotades och resterna såldes slutligen till AB Avfallsråvaror i Malmö. Ägaren erbjöd sig dessförinnan att med dispens flyga upp flygplanet till de flyghistoriska samlingarna på Malmslätt (föregångare till Flygvapenmuseum) men fick aldrig något svar därifrån!

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!