Tp 82

 

Motor: 2 st Bristol Hercules (2 x 1 950 hk)
Besättning: 4
Längd: 20,40 m
Spännvidd: 28,80 m
Höjd: 7,30 m
Max startvikt: 17 025 kg
Toppfart: 460 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: 82001
Förband: F 8

 

Vickers Varsity

Vickers Varsity var en direkt utveckling av det civila trafikflygplanet Vickers Viking, som också förekom i en militär version benämnd Valetta. Varsity togs fram enligt brittiska flygministeriets specifikation 13/48, och var tänkt att brukas av Royal Air Force (RAF) och dess Flying Training Command för utbildning av piloter och övrig besättning på bombflygplan, och större flermotoriga flygplan, ävensom för utbildning av navigatörer. Trots att Varsity kunde klassificeras som en Trainer (skolflygplan) kunde det i extrema fall även brukas som bombflygplan. I den karaktäristiska utbyggnaden under kroppen kunde i befintliga bombställ t ex tjugofyra 12-kilos bomber hängas upp. Den främre glasade delen av utbyggnaden utgjorde plats för bombfällaren.

Vickers Varsity med RAF serial WJ 900 flög för första gång den 11 december 1952 och var kontrakterad för Ministry of Supply. I samband med det svenska flygvapnets köp av den brittiska D.H.112 Venom NF 2 (jfr J 33), kunde även detta flygplan (c/n 622) försäljas till KFF och flygvapnet. Flygplanet levererades den 28 januari 1953 och fick typbeteckningen Tp 82 med registreringsnummer 82001. Flygplanet var utrustat med två Bristol Hercules 264 (luftkylda slidmotorer) på vardera 1 950 hk.

Flygplanet baserades på F 8 Barkarby och utrustades med en mängd avancerad elektronisk utrustning för sin tjänst som signalspaningsflygplan, eller som det på fackspråk kom att benämnas; high altitude trials concerning radio communication. P.g.a. av den sekretess som omgärdade Tp 82 gavs det inte helt ogrundat av allmänheten epitetet spionplan, eller senare p.g.a. alla dess antenner och karaktäristika, även smeknamnet "Piggsvinet".

Flygplan Tp 82 kom i första hand att ersätta DC-3 (Tp 79) som signalspaningsflygplan, och senare opereras jämsides med Tp 52 Canberra. Flygplan Tp 82 gick ur tjänst så sent som 1973, och kom för sina speciella uppdrag att ersättas av TP 85 Caravelle. Flygplanet (82001) finns bevarat vid Flygvapenmuseum i Linköping.

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!