TP 88


Motor: 2 st Garret TPE-331 (2 x 350 hk)
Besättning: 2 + 4 (6)
Längd: 18,09 m
Spännvidd: 17,30 m
Höjd: 5,08 m
Max startvikt: 6 600 kg
Toppfart: 475 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 3
Reg. nr: 88001-88003
Förband: F 18, FC


Fairchild-Swearingen Metro III/Merlin IVC

Fairchild Metro III är ett civilt passagerarplan, tillverkat i USA och avsett för nitton sittplatser förutom två förare. En första provflygning ägde rum den 26 augusti 1969. Typen har sedan levererats till främst olika regionala flygbolag i USA.

Flygvapnet hyrde hösten 1984 en första Metro, som fick militär beteckning Tp 88 (nummer 88001) och baserades vid F 18 Tullinge. Eftersom flygplanet tidvis utnyttjades av hovet fick det snart tillnamnet "Kungaplanet". Det var målat i vitt och blått samt hade kodsiffra 881 målat på fenan.

När leasingkontraktet löpte ut sommaren 1986 ersattes "881" av en inköpt maskin av typen Merlin IVC, som fick nummer 882 målat på fenan. Typbeteckningen blev Tp 88B och flygplanet hade tidigare använts av flygbolaget Skyways på det svenska inrikesnätet (SE-IRM). Det kan nämnas att "881" lämnades i utbyte till Skyways och fick civil registrering (SE-IVP). Tp 88B fick samma målning som det första exemplaret och användes för persontransporter av såväl flygvapnet, staten och kungahuset.

Tp 88B såldes 1993 till USA och fick åter civil registrering. Även den första Tp 88 lämnade Sverige 1993 då den såldes till Danmark.

I oktober 1987 anlände en tredje Tp 88 av typen Metro III till Bromma. Flygplanet fick beteckningen Tp 88C med nummer 883 på fenen. Flygplanet var inköpt av Försvarets materielverk (FMV) för att användas för utprovning av en ny flygburen radar konstruerad och tillverkad av Ericsson Radar Electronics. Radarutrustningen har beteckningen FSR-890 Eri-Eye och antennen består av en avlång smal omkring 8 m lång konstruktion, som monteras ovanför flygkroppen. Inne i flygplanet finns ett par operatörsplatser medan informationen från radarutrustningen sänds till mottagare på marken.

Tp 88C utnyttjades för den inledande utprovningen av FSR-890 men användes även med avmonterad antenn för normal transportflygverksamhet. När Eri-Eye senare anskaffades till försvaret har även nya flygplan av typen SAAB 340B (S 100B) levererats.


 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!