Stillestånd mellan: Danmark och hertigarna Erik och Valdemar
Svensk regent: Birger Magnusson
Dansk regent: Erik Menved
Huvudsakliga konsekvenser: Stillestånd till julen 1307
Avtal sluts: Omkring den 8 januari

 

 

Kung Birgers bröder, hertigarna Valdemar och Erik Magnusson, har trots givna löften på Kolsäter år 1305 inte gett upp hoppet om Sveriges krona. På Sankt Mikaels dag, den 29 september, år 1306 genomför de en välregisserad kupp på Håtuna kungsgård och fängslar kung Birger. Stora delar av riket erkänner omedelbart hertigarna även om vissa birgertrogna motståndsfickor, bland annat Stockholm, under en tid fortsätter att göra motstånd.

Erik Menved i Danmark börjar genast att rusta en här för att rädda Birger när han får nyheten om kungens fängslande. Hertigarna förbereder sig för att möta det danska anfallet och vänder sig till Norge för stöd.

Vintern 1307 möts de båda styrkorna vid Bogesund i Västergötland, nuvarande Ulricehamn, men det kommer inte till någon avgörande strid. Eftersom härarna är jämstarka och den sällsynt stränga vintern försvårar alla militära operationer börjar man i stället att förhandla. Resultatet blir ett stillestånd till julen år 1307. Erik Menved lägger också ett förlikningsförslag som hertigarna skall ta ställning till, och hertigarna lägger ett motförslag som Erik Menved skall ta ställning till. Ett möte sätts till åtta dagar före jul då åtta män skall fälla skiljedom om bröderna inte kan komma överens.

Hertigarna lämnar gisslan som bevis på sin ärligt menade fredsvilja, men det står snart klart att de endast varit ute efter att vinna tid. Valdemar beger sig omedelbart efter stilleståndet till Tyskland. Det officiella ärendet är pilgrimsfärd, men det verkliga är värvning av soldater.

Överenskommelsen brukar anföras som ett exempel på hertigarnas mycket skickliga diplomati. I utbyte mot nästan ingenting har de avvärjt det hot som den danska styrkan utgör och vunnit nästan ett års frist.


© Copyright: Ulf Sundberg 1997. Text och kartor ur Ulf Sundberg: Svenska freder och stillestånd 1249-1814, Stockholm 1997. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Bildval och bildtexter av Alex Svensson.

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!