Fred mellan: Kung Birger och hans bröder Erik och Valdemar
Svensk regent: Birger Magnusson
Huvudsakliga konsekvenser: Birger kapitulerar och frisläpps.
Avtal sluts: 3 mars


Efter Örkelljungatraktaten fortsätter hertigarna sin diplomatiska verksamhet med stor energi. De bidar också sin tid för att kunna upprepa konststycket från Håtuna, då kung Birger fängslades. Nu är det den danske kungen Erik Menved som är målet. Man planerar att komma till det i Örkelljunga beslutade mötet med en betydligt större styrka än maximiantalet 200 man. Ett tillfångatagande av Erik Menved skulle ge fritt spelrum åt den opposition i Danmark som hertigarna har kontakt med. En eliminering av Erik Menved skulle också trygga hertigarnas platser på den svenska tronen.

Planen misslyckas eftersom Erik Menved nås av en varning och hinner sätta sig i säkerhet. Hotet från Erik Menved elimineras därefter kortsiktigt genom att den danske hertigen Christoffer, som är i förbund med hertigarna, överlämnar det danska huvudförrådet i Skåne utan strid. Erik Menved har dock inte gett upp utan återkommer senare.

Erik och Valdemar Birgersson börjar inse att fred inte kan uppnås med Danmark så länge deras broder Birger sitter i fängsligt förvar. Den inre oppositionen börjar också bli besvärande och de beslutar sig därför för att försöka nå en överenskommelse med Birger.

Hertigarna beger sig till Nyköpingshus, där Birger sitter fängslad, och förelägger honom ett avtalsförslag som går ut på att alla gamla konflikter skall vara glömda. Birger skall nöja sig med den del av riket som hertigarna vill ge honom, hur liten den än är. Enligt andra källor erbjuds han en tredjedel av riket. Birger skall också befria hertigarna från de eder som de avgivit. Eftersom Birgers förhandlingsposition inte är direkt lysande accepterar han villkoren, vilka han sedan bekräftar i Örebro den 26 mars. I samband med detta friges Birger.

De närmare omständigheterna kring denna traktat och exakt när Birger Magnusson friges av hertigarna är omdebatterade frågor.


© Copyright: Ulf Sundberg 1997. Text och kartor ur Ulf Sundberg: Svenska freder och stillestånd 1249-1814, Stockholm 1997. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Bildval och bildtexter av Alex Svensson.

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!