Stillestånd mellan: Danmark och hertigarna Erik och Valdemar
Svensk regent: Birger Magnusson
Dansk regent: Erik Menved
Huvudsakliga konsekvenser: Stillestånd på okänd tid
Avtal sluts: I november eller december

Under sommaren år 1308 börjar bekymren att hopa sig för de upproriska hertigarna Valdemar och Erik. Kung Birger har flytt till Danmark, där han har alla möjligheter att samordna sin politik med Erik Menved, en brytning uppstår med Norge som tidigare varit en god allierad, och den 29 augusti sluter Danmark och Norge fred. En allians mellan kung Birger, Danmark och Norge börjar ta form.

Hertigarnas enda chans att klara sig ur den uppkomna situationen är att få ut Norge ur kriget innan deras stillestånd med Danmark går ut den 8 september 1309 (se Bergatraktaten). Under vintern går man till aktion, Norge skall betvingas med en kniptångsmanöver mot Oslo. Fälttåget misslyckas och Norge är kvar i kriget när danskarna i september år 1309 går in i Småland med en väldig här, sannolikt den största som Erik Menved någonsin satt upp. Han har ansträngt sig och sitt land till det yttersta för att en gång för alla återställa ordningen i Norden. Bland andra deltar Henrik av Mecklenburg i kriget. Birger har lovat honom intäkterna av Närke under ett antal år som tack för den hjälpen.

Hertigarna retirerar och för gerillakrig mot den danska armén. Något riktigt miltärt avgörande kommer inte till stånd. Erik Menved börjar under en föga framgångsrik belägring av Nyköpingshus att oroa sig för sin situation. Den danska hären kostar enorma summor varje dag, den börjar få försörjningsproblem och den tycks inte uträtta särskilt mycket.

Hertigarna har också problem. Ett kraftfullt anfall från Norge skulle i detta läge innebära en katastrof och västgötaallmogen är inte helt pålitlig. Efter att sannolikt ha ingått ett stilleståndsavtal med hertigarna, som inkluderar en preliminär delning av Sverige mellan de tre bröderna Magnusson, häver Erik Menved belägringen av Nyköpingshus i november och drar sig tillbaka till Danmark. Ett fredsmöte sätts till sommaren 1310.


© Copyright: Ulf Sundberg 1999. Text, bilder och kartor ur Ulf Sundberg: Medeltidens svenska krig, Stockholm 1999. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Val av ytterligare bilder med bildtexter av Alex Svensson 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!