Stillestånd mellan: Norge och hertigarna Erik och Valdemar
Svensk regent: Birger Magnusson
Norsk regent: Håkan V Magnusson Hålägg
Huvudsakliga konsekvenser: Stillestånd tills vidare
Avtal sluts: 12 mars

 

 

Efter stilleståndet i Nyköping år 1309 med Danmark vänder sig hertigarna Erik och Valdemar åter mot Norge, som man ligger i fejd med sedan år 1308. Offensiven startar under vintern år 1310. Hertigarna börjar med att belägra och inta det viktiga norska fästet Kungahälla, därefter sänds ett anbud om förhandlingar till Håkan. Han går gärna med på detta eftersom han överskattar hertigarnas styrka och ser allvarligt på deras hot att fullständigt skövla Bohuslän. Håkan är dessutom en man som föredrar fred framför krig.

Kung Håkan och hertig Erik möts av allt att döma på gården Stensjö vid det inre av Åbyfjorden. Man kommer överens om att stillestånd skall råda tills vidare, att förlovningen mellan Erik och Håkans dotter Ingeborg, som sagts upp vid krigets början, skall återknytas och att de närmare detaljerna kring freden skall göras upp i Oslo så snart som möjligt.


© Copyright: Ulf Sundberg 1999. Text, bilder och kartor ur Ulf Sundberg: Medeltidens svenska krig, Stockholm 1999. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Val av ytterligare bilder med bildtexter av Alex Svensson 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!