Stillestånd mellan: Sveriges kung och hertigarnas bondehär
Svensk regent: Birger Magnusson
Huvudsakliga konsekvenser: Tre dagars stillestånd
Första avtalet sluts: Sannolikt den 18 mars

 

 

Natten mellan den 10 och 11 december 1317 fängslar Birger Magnusson sina bröder, hertigarna Erik och Valdemar, på Nyköpings slott. Händelsen har gått till historien som "Nyköpings gästabud". Med detta startar ett nytt inbördeskrig.

Birger försöker inta Stockholm, som tillhör hertigarnas del av landet, men misslyckas och över hela landet väpnar sig allmogen för hertigarnas sak. Birgers situation verkar nu vara hopplös. I detta läge vänder han sig till kung Erik Menved och sin son Magnus i Danmark med anhållan om bistånd. Erik Menved har egna problem men Magnus rustar en här och går genom Skåne in i Småland. I Östergötland ansluter Birger med sina trupper till Magnus och hans styrkor. De går sedan genom Småland in i Västergötland men undviker att ge sig i strid.

Vid Karleby Långa, i trakten av Falköping, möter de en väldig bondehär, lojal mot hertigarna och anförd av några hovmän. Eftersom Karleby Långa är mycket lättförsvarat avstår Birger från strid och ingår i stället tre dagars stillestånd. Ett stort antal bönder tar tillfället i akt och beger sig hem för att fylla på sina matsäckar och hämta mer foder till hästarna. Birger anfaller de kvarvarande motståndarna på stilleståndets första dag och mot kvällen är bondehären slagen. En ung riddare rider fram till kung Birger och mäklar fred mellan de bönder som överlevt striderna och Birger varefter bönderna återvänder hem. Slaget utspelar sig den 19 mars 1318.

Segern förslår dock inte långt. Vid Söderköping besegras en av Birgers härar och ryktet om detta nederlag får de flesta danskar att vända hem. Detta beseglar Birger Magnussons öde. I april år 1318 lämnar Birger sitt land för alltid.


© Copyright: Ulf Sundberg 1999. Text, bilder och kartor ur Ulf Sundberg: Medeltidens svenska krig, Stockholm 1999. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Val av ytterligare bilder med bildtexter av Alex Svensson 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!