Stillestånd med: Danmark
Svensk regent: Mats Kettilmundsson
Dansk regent: Erik Menved
Huvudsakliga konsekvenser: Dryga tre års stillestånd
Avtal sluts: 11 november

 

 

Hösten 1318 går Mats Kettilmundsson in i Skåne med en svensk här. Målet är att tvinga Danmark, som ivrigt understödjer den avsatte kung Birger Magnussons kamp för att återerövra den svenska kronan, till fred. Ärkebiskop Esger i Lund och den danske hertigen Christoffer, bror till Erik Menved, ansluter sig till Kettilmundsson.

Anfallet går tack vare en djärv fälttågsplan mycket bra. En dansk här under befäl av greve Ludwig Albrektsson av Eberstein besegras vid Mjölkalånga, strax sydost om Örkelljunga. De svenska styrkorna sprider därefter ut sig över landet. De skånska städer som inte köper sig fria plundras och bränns. När vintern närmar sig börjar soldaterna längta hem. Mats Kettilmundsson måste ägna tid åt rikets skötsel och Skåne är så grundligt förhärjat att hären börjar få försörjningsproblem. Allt pekar på att fälttåget bör avbrytas. De i grunden slagna danskarna är mycket förhandlingsvilliga och det möter inga hinder att sluta en vapenvila framför Helsingborg. I villkoren ingår att huvudförhandlingar skall hållas i Roskilde.

Roskildeförhandlingarna leder till ett stillestånd, i första hand till kommande midsommar och sedan på tre år. De båda sidorna beslutar också att träffas följande midsommardag för att avgöra frågan om kung Birger Magnussons framtid. Fyra svenska och fyra danska herrar skall då fälla skiljedom. Stilleståndet skall bestå även om skiljedomarna inte kan komma överens.

Man avtalar vidare:

  • Birger Magnusson får under tiden fram till mötet följande midsommardag inte beträda svensk jord men han får vistas på Gotland om gotlänningarna tillåter det.
  • Birger Magnussons son Magnus skall hållas i fängsligt förvar men inte tillfogas någon skada.
  • De svenskar som bidragit till hertigarna Eriks och Valdemars död i Nyköping skall lämna Sverige.
  • Ärkebiskop Esger i Lund och hertig Christoffer skall inte erhålla något stöd från Sverige.
  • De skåningar som stött svenskarna under den senaste fejden skall inte få några efterräkningar för detta.
  • Alla fångar skall friges utom de som lovat att betala lösen för sin frigivning.

 

Tolv svenska och tolv danska herremän anges som löftesmän för överenskommelsen, vidare ställs hela fördraget under garanti av ett flertal tyska furstar, som den 17 november i Vordingborg utfäster sig att vaka över dess efterlevnad.


© Copyright: Ulf Sundberg 1999. Text, bilder och kartor ur Ulf Sundberg: Medeltidens svenska krig, Stockholm 1999. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Val av ytterligare bilder med bildtexter av Alex Svensson 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!