Kampen om Stilla havet

De flesta böcker om andra världskriget som ges ut på våra breddgrader handlar om Europa. Stillahavskriget har oförtjänt hamnat i skuggan, särskilt kanske sjökriget. Det är synd, anser jag. Jakten på Bismarck var närmast en skärmytsling jämfört med flera av sjöstriderna i Stilla havet, och slaget vid Leyte var den största marina drabbningen under andra världskriget – möjligen den största i historien.

Kampen om Stilla havet var det mest omfattande och kostsamma sjökrig som utkämpats. Den kejserliga japanska flottan ryckte åt sig initiativet, men kom gradvis att möta allt starkare amerikanskt motstånd. Slaget vid Midway är den mest kända drabbningen, men här skildras även andra dramatiska sjöslag.

Månadens bok i Nautiska klubben behandlar just detta. I centrum står de två japanska hangarfartygen Shokaku och Zuikaku. Här möter vi flera människoöden genom dagböcker, brev, intervjuer och arkivmaterial. Vi följer piloter, radaroperatörer och många andra individer. Personer sätts in i det större sammanhang som kriget utgjorde, och författarna diskuterar kamikazetaktiken, fältbordellerna och de strategiska övervägandena. Resultatet är spännande!

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!