Skyttegravarna på västfronten

 


Mördarens skott ekade i Sarajevo. Tronföljaren till det stora imperiet föll dödligt sårad ned. Österrike-Ungern förklarade Serbien krig. Snart stod världen i brand. Här kommer den första delen av sex om första världskriget.

LÄS ETT UTDRAG HÄR [Adobe Acrobat PDF - 1.11 MB]

 

Folket jublade. Det är i efterhand svårt att rätt beskriva: kanske som världens största fotbollsturnering, där dessutom en stor del av den manliga befolkningen var uttagen i laguppställningen. Kriget skulle bli en riktig upplevelse. En folkfest där nationen bevisade att de var bättre än alla andra.

Tysken Ernst Jünger skrev: "I ett regn av blommor marscherade vi ut, i en berusande stämning av rosor och blod. Kriget skulle skänka oss det stora, det starka, det högtidliga bara inte stanna hemma, till varje pris få vara med."

De olika ländernas arbetare, som svurit att hålla samman mot överheten, kastade gladeligen av sig blåställen för att klä sig i uniform. Alla ville vara med i vad som tycktes vara sitt livs upplevelse. Bokserien Första världskriget ger bilden av en värld som jublande kastade sig in i någonting så skrämmande och fasansfullt att det närmast saknas ord för att skildra det. I första volymen möter vi dessa entusiastiska människomassor som ljuter döden på platser som Mons, Marne, Verdun och Somme. Platser förevigade som inte bara en generations kyrkogårdar, utan också den gamla världens.


Fransk soldat

Knallröda byxor och blå vapenrock. De franska soldaterna lyste i solen. Några dagar senare var de grå av damm, bruna av lera och svarta av levrat blod.


I en storm av stål

 

 

Soldaterna var fortfarande av kött och blod, men deras taktik var ålderdomlig. Man anföll i stora täta formationer i öppen terräng. Industrialismen hade dock skapat en krigsindustri som kunde masstillverka gevär, kulsprutor och snabbskjutande kanoner. Att anfalla genom artilleriets spärreld i öppen terräng mot kulsprutor visade sig vara en utomordentligt dålig idé. Tusentals liv släcktes under ett ögonblick.

Schlieffenplanen

Den tyska generalstaben hade länge fruktat ett tvåfrontskrig mot Frankrike och Storbritannien i väst och Ryssland i öst. Man hade en genial plan. Ryssland skulle ta lång tid på sig att få sina arméer på fötter. Kunde man besegra Frankrike i ett enda dråpslag skulle man kunna vända vapnen mot öster innan det var för sent.

Det var en av anledningarna till att kriget inte gick att stoppa. Så fort mobiliseringen hade börjat fanns det ingen återvändo, ingen tid för besinning. De tyska trupperna marscherade iväg in i Belgien. De stora belgiska befästningarna besköts av tungt artilleri som man lånat från Österrike-Ungern. Fästningarna föll och den belgiska armén retirerade. Tyskarna marscherade vidare. Det var i augusti, och sensommaren var osedvanligt het. De enskilda soldaterna led i värmen, men det gick framåt.

Att man tågade igenom Belgien garanterade ett brittiskt deltagande i kriget. Men vad gjorde det? Om den lilla brittiska yrkesarmén visade sig på kontinenten så skulle man skicka Berlins poliskår att arrestera dem, skrockades det muntert i den tyska ledningen.

Man mötte den brittiska expeditionskåren redan vid Mons. De brittiska yrkessoldaterna var visserligen betraktade som samhällets avskräde av sin samtid, men de var skjutskickligare än några andra soldater. De tyska förlusterna blev enorma. Britterna var för få och tvingades retirera undan en hägrande förintelse.  

 

 


Nya tider


Första världskriget kom att se en sällan skådad skapelselusta: stridsflygplan, stridsvagnar, eldsprutor, gaskrig, förbättrat artilleri och kulsprutor. Kriget såg dock också födelsen av den moderna plastikkirurgin när man förtvivlat försökte återställa anletsdragen hos de tiotusentals unga män som fått ansiktet vanställt till närmast omänskliga drag. Läkarna stod till en början fullkomligt handfallna när offren för stridens vansinniga brutalitet började strömma in i allt ökande antal. Först betraktades de som fegisar, men när även officerare och högt dekorerade soldater bröt samman insåg ledningen att man hade med nya skrämmande psykiska sjukdomar att göra.

 

 

Planen går i baklås

 

Någonstans på vägen mot Paris blev den tyska ledningen nervös. Fransmännen anföll i Elsass och Lothringen, provinser man förlorat 1871 och som man krävde att få tillbaka. Det var egentligen bara bra rent strategiskt, men man började sända förstärkningar söderut och försvagade de stora norra arméerna. De som skulle göra jobbet. Samtidigt visade sig ryssarna i öster, betydligt tidigare än någon hade räknat med. De tyska nerverna höll inte. Förstärkningar skickades även österut.

Vid floden Marne, inte långt från Paris, kom vändpunkten. Fransmännen skickade alla tillgängliga styrkor, britterna samlade ihop sina slagna rester. Tillsammans fick man stopp på den tyska frammarschen. Tyskarna kunde inte längre vinna kriget med ett enda dråpslag. Det skulle bli ett långt och fruktansvärt skyttegravskrig: ett krig som spred sig över hela världen – och som kom att fortsätta med helt nya huvudrollsinnehavare som Hitler, Churchill, Stalin och Mussolini drygt tjugo år senare. Scenen var densamma, det var bara en andra blodig akt i samma horribla skådespel.

 

Först som sist

Första världskriget är den grund som den moderna världen vilar på. Här skapades våra dagars Europa och Mellersta östern. Världens ekonomiska centrum flyttade från London till New York. Andra världskriget var blott en uppföljare till det första, kalla kriget likaså. Ändå ligger första världskriget dolt bakom det andra, i en minnesskugga. Den här mäktiga bokserien går systematiskt igenom hela kriget på alla dess fronter.

Det blir en resa med sex anhalter till Flanderns lera, skyttegravarna som klyver Frankrike, det omänskliga kriget i Alperna, på Balkan, hela den långa östfronten samt striderna i Mellersta östern och Afrika och Mesopotamien. Soldater som slåss i tunnlar, på marken, i luften och till havs. Flygplan, stridsvagnar, ubåtar, slagskepp, gas och eldsprutor. Att äta, sova, slåss i lervälling, dag ut och dag in. Den som tycker Stalingrad verkar vara ett enormt slag till innehåll, lidande och utförande har inte lärt sig vad namnet Verdun står för.

 


Skyttar i grav


Månadens förmånsbok är en resa längs västfronten, som successivt förvandlas till en
oformlig massa av granathål, raserade skyttegravar, lervälling och lik.

 

 

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!