Ett sovjetiskt elitförband inifrån!

Följ med till trakterna kring Fiskarhalvön i Barents hav, väster om Murmansk. Här, i en av jordklotets allra mest otillgängliga miljöer, utspelade sig några av andra världskrigets mest förbittrade strider. Viktor Leonov var en av de sovjetiska elitsoldater som genomförde räder mot de tyska inkräktarna.

Viktor Leonov ingick i den sovjetiska flottans elitförband under andra världskriget och tjänstgjorde både i Nordoch i Stillahavsflottan. I sin bok Spetsnaz på Nordkalotten beskriver han riskfyllda specialoperationer från norra polcirkeln till Koreas kust och berättar om männen som stred vid hans sida. I snödräkter och med vapnen dolda i vita säckar genomförde de dödsföraktande uppdrag för att besegra Hitlers alpjägare i den mäktiga 20. bergsarmén. Kraven som ställdes på de sovjetiska soldaterna var enorma, och de skulle behärska såväl luftlandsättningar med fallskärm och landstigningsföretag, som skidåkning och navigering. Leonovs specialförband tillfångatog tyska officerare, organiserade fritagningar av egna befäl och ledde luftanfall. Boken är en kombination av Leonovs memoarer, där han ingående beskriver sina upplevelser mitt i händelsernas centrum, och den amerikanske utgivarens egen forskning. Författarens ögonvittnesskildring kompletteras även med historiska arkivdokument, genomgångar av andra flottors specialförband, kartor och en omfattande bibliografi. Detta gör Spetsnaz på Nordkalotten till oumbärlig referenslitteratur såväl som underhållande läsning.

 


Viktor Leonov (t.h. stående) och kamraten Vasilij Kasjutin sommaren 1942 vid ishavskusten.

 

Viktor Leonov fick två gånger motta utmärkelsen Sovjetunionens hjälte. En ära som enbart varit 106 personer förunnat.

 

"… en historisk berättelse som beskriver mod, tapperhet och framgång."

Kjell-Ove Cederqvist,
Dagbladet


  

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!