Estniska frontsoldater i Waffen-SS berättar

Nu kommer den andra och avslutande delen av Petter Kjellanders verk om de estniska soldaternas öden och insatser i tysk SS-uniform. På ett kunnigt sätt skildras i denna bok varför närmare 35 000 ester frivilligt eller motvilligt enrollerades i Waffen-SS. De upplever östfrontens inferno och senare att ester i sovjetisk tjänst strider mot esterna i Waffen-SS när esternas värsta mardröm besannas 1944: Röda armén och därmed NKVD återkommer till Estland!

 

 

 

 


Under sommaren 1944 krossade de sovjetiska pansar- och infanterimassorna stora delar av den tyska östfronten i ett moln av trotyl. Under ett halvår utgör emellertid det segt försvarade brohuvudet kring Narva den östligast belägna delen av hela östfronten. Här strider ester, tyskar och skandinaver om den gamla karolinska barockstaden Narva, som läggs i grus och aska. Även här rämnar dock till slut försvaret under Röda arméns ångvält, trots att ester och tyskar lyckas tillfoga Röda armén stora förluster under slaget om Blå bergen i juli och augusti 1943. Petter Kjellander skildrar i sin andra bok hur tusentals ester i SS-uniform trots allt fortsätter sin kamp i den dödliga apokalyps som utgör krigets slutskede och strider fjärran från sitt estniska hemland 1944–1945, ofta utan minsta hopp om framgång.

 

RETRÄTTEN UR ESTLAND

Petter Kjellander, författaren till månadens förmånsbok, har intervjuat flera överlevande veteraner om reträttstriderna i september 1944 i södra Estland. Här berättar förre Waffen-Unterscharführer Ants Köverjalg om det blodiga slutet vid Avinurme, då tyskarna och esterna förlorade cirka 300 stupade och 200 tillfångatagna:

Vi förväntade oss att fienden skulle anfalla oss rakt igenom grustaget. Snart såg vi fienden närma sig genom dimman. Vi öppnade eld mot dem, varpå de besvarade elden med tung granatkastareld. Marken om kring oss kokade. En granatkastarprojektil föll en meter från min vän som föll skrikande. Luften fylldes av krut, färsk gröda och smuts. Jag släpade min kamrat 40–50 meter till ett par stockar, där jag tog hans arm bakom min nacke och förde honom till kyrkan. Jag visste att det fanns sårade där. Pojken stönade av smärta; tårar och svett rann nedför hans dammiga ansikte. Jag försökte lugna honom med att han skulle få hjälp vid kyrkan och att det endast var en liten bit kvar. Med blodet forsande kunde man lätt se vilken väg vi hade tagit – även mina byxor och min jacka färgades röda av blod. Framme vid kyrkan överlämnade jag min sårade kamrat till sjukvårdarna. Därefter sprang jag tillbaka till min ställning. Ingen vet vad som hände med denna sårade soldat. Det är möjligt att han tillsammans med de övriga 30–40 sårade sköts av Röda armén. Blodet färgade kyrkans golv framför altaret rött och kulhålen i kyrkans bänkar är fortfarande synliga som tysta vittnen till våra ”befriares” heroism.


Tyska enheter kämpar förtvivlat längs den sviktande östfronten, här ett batteri bandhaubitsar av typen Wespe. Efter det tyska uttåget ur Estland stred mängder av ester i tysk uniform på andra platser i Europa – i Böhmen (nuvarande Tjeckien), Schlesien (nuvarande Polen) och Tyskland.

 

SLUTET I SCHLEISIEN 1945

Den 18 september 1944 gav armégrupp Nord order till III SS-pansarkåren och 20. estniska SS-divisionen att genomföra operation Aster, utrymningen av Narvafronten och Estland! Petter Kjellander skildrar hur många ester i tysk uniform reagerade starkt över att tvingas lämna hemlandet och skyddslöst överlämna sina familjer till de avancerande sovjetiska trupperna.

Läget i stort för tyskarna var i augusti 1944 att Balkan i ett svep blev föremål för en oavbruten sovjetisk offensiv då Röda armén anföll in i Rumänien och i december nådde Balatonsjön i Ungern. Under sommaren 1944 hade tyska armégrupp Mitt förintats av Röda armén i öster och invasionen i Normandie medförde till slut ett genombrott i Frankrike då kärnan i de tyska pansartrupperna i väster slogs sönder. Tyskland stod inför sin största militära kris sedan slaget vid Stalingrad. Mirakulöst nog stabiliserade tyskarna under hösten 1944 sina fronter i väster och öster. I januari 1945 slog dock marskalkarna Ivan Konev, Konstantin Rokossovskij och Georgij Zjukov ut sina stora offensiver över floden Wisła i Polen och större genom Pommern och Schlesien raskt mot floden Oder.

Vid krigsslutet hamnade delar av esterna i amerikansk krigsfångenskap. Andra hade oturen att hamna i tjeckiskt våld och massakrerades ofta på ett grymt sätt. Överlevande ester har berättat att det ofta var soldater ur Röda armén som räddade dem till livet undan tjeckernas dödliga repressalier.

 

En grupp estniska soldater har tagits tillfånga av tjeckiska partisaner. Några minuter senare avrättas de i ett dike.

EPILOG

Medan tusentals ester marscherade österut eller västerut i krigsfångenskap stred den estniska motståndsrörelsen i Estland, ofta kallade Skogsbröderna, vidare på etnisk mark mot de sovjetiska inkräktarna. Petter Kjellander skildrar hur den sovjetiska säkerhetstjänsten inledningsvis hade underskattat styrkan hos dessa gerillaförband och hur Röda arméns ockupationstrupper och deras inhemska hantlangare ofta led svåra förluster i bakhåll och strid mot Skogsbröderna. Först den sovjetiska kollektiviseringen av det estniska jordbruket drog undan basen för den estniska väpnade motståndsrörelsen. För de ester ur Waffen-SS som hamnade i västallierad krigsfångenskap väntade ett bättre öde: USA och Storbritannien vägrade att utlämna esterna till Sovjetunionen, trots upprepade sovjetiska noter om detta. Trots att Waffen-SS hade förklarats som en kriminell organisation i Nürnberg gjorde exempelvis USA skillnad mellan de estniska och rikstyska SS-förbanden. Många ester kom att värvas till de västliga underrättelsetjänsterna som CIA och MI5. Ett tragiskt eftermäle utgör det faktum att nästan samtliga brittiska underrättelseoperationer med exilester som landsattes i Estland på 1950-talet för subversiva ändamål förråddes av den sovjetiska mullvaden Kim Philby. Petter Kjellander skildrar slutligen i del 2 av sin välskrivna bok hur glasnost påverkade synen på de estniska krigsveteranerna.


 

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!