Att i en enda bok berätta om allt spännande och märkligt som skedde i Sverige under två världskrig plus kalla kriget låter som ett näst intill omöjligt projekt, särskilt om man vill berätta även den hemliga historien – om det som hittills har varit hemligstämplat. Men Leif Högberg har löst detta genom att fokusera på en svensk region, den som förberedde sig på angrepp både från Tyskland och Sovjetunionen: Skåne.

BOKANMÄLAN AV: LARS GYLLENHAAL

Jag måste erkänna att jag inte hade en aning om att en svensk ubåt vid namn Hvalen blev bekämpad av ett tyskt fartyg utanför den skånska kusten under första världskriget eller att tyskar och britter krigade i Lundåkrabukten. Ännu mer förvånad blev jag när jag fick ta del av en lång rad tidigare hemliga uppgifter om svensk krigsplanläggning för Skåne under kalla kriget, och den första riktigt detaljerade redogörelsen jag har läst om de polska ”tavelförsäljarna”. Det är sådant man får ta del av i Leif Högbergs nya bok Spår av ett försvar som har undertiteln Skånskt försvar under två världskrig och ett kallt krig. Högbergs bok berättar dock inte bara om händelser och krigsplaner, utan är även ovanligt välförsedd med bilder av uniformer, förbandsmärken och vad som finns kvar att se och själv uppleva i dag. Trots en stor förstörelselusta bland våra myndigheter finns faktiskt resterna av en större försvarsställning från första världskriget kvar. Bilden av ett av skyddsrummen från 1914–1918 i batteri Domsten, liksom många andra fotografier i boken, får mig att vilja fara dit. Skånelinjen – eller Per Albin-linjen, som de flesta brukar kalla den – skildras givetvis. Denna linje av betongbunkrar och värn fortsätter faktiskt in i Blekinge och slutar en mil väster om Ronneby. På rekordtiden arton månader, från maj 1939 till september 1940, byggdes här 1 063 värn! Efter andra världskrigets slut fick linjen nytt liv genom kalla kriget och delar var i drift ända fram till början på 1990-talet.

 


En klassisk bild av det svenska försvaret: hemvärnsmän bevakar en flygbas, där en J 35 Draken precis landar. Spår av ett försvar är en militärhistorisk vandring genom ett spännande 1900-tal. Vi upplever såväl första världskriget och mellankrigstiden som andra världskriget och beredskapen. Men tyngdpunkten ligger på kalla kriget och invasionshotet.

 

Den svenska dödsstrålen  

Hört talas om den svenska ’dödsstrålen’? Det hade inte jag heller, men även den finns med i Spår av ett försvar liksom en drös mindre militärprylar, och alla möjliga vapen som användes i Skåne under 1900-talet.

 

Svensk »dödsstråle«

Filatelister inom SMB kan glädja sig åt att fältposten ingalunda har glömts bort. Det här är verkligen en bok som skildrar totalförsvaret, dessutom på ett sätt som gör att man läser om aspekter man inte trodde att man var intresserad av – som just fältpost. Att det svenska samhället ända till 1980-talets slut var genomsyrat av totalförsvarsåtgärder hade jag klart för mig, men faktum är att det var lite mer än vad jag minns och har trott. Som Leif Högberg visar med många exempel satsade Sverige internationellt sett enorma summor på försvaret. Sverige fanns i det översta segmentet, om man räknar försvarsutgifter per invånare. Men så var också Sveriges läge och långsträckta form på flera sätt ”i vägen” för både Warszawapakten och NATO. Sveriges stora yta i förhållande till folkmängden var väl en bidragande orsak till att beslutet om att inte skaffa egna kärnvapen dröjde ända till 1968. Innan dess pågick både forskning och teoretiska atomförsök, som Högberg också tar upp i samband med att han beskriver hur atomkriget upptogs i svenskt försvarstänkande. Förresten får man väl hoppas att någon mer nordlig författare (kanske undertecknad?) lyckas hitta fler uppgifter om de där norrländska järnvägstunnlarna för ”atomkanoner” som Högberg nämner. Nyligen upptäckte jag förresten en rätt intressant amerikansk journalfilm från 1967 om Sveriges då helt toppmoderna bandkanon. Det oväntade är att fordonet presenteras rakt upp och ner som en ”nuclear cannon”. (Du hittar journalfilmen här på min blogg).

 

Invasionen av skåne

Det är märkligt att få se så många tidigare hemliga dokument och kartor som berättar om den detaljerade krigsplanläggningen under kalla kriget. Eftersom detta krig höll på i flera decennier (och ännu pågår på sina håll, som på Koreahalvön) hann det bli många krigsplaner. Med hjälp av bland annat den karta Högberg kan visa upp från krigsplaneringen i Malmöhus län borde man kunna gestalta ett datorspel eller en film om hur en sovjetledd invasion av Skåne hade kunnat gå till. Lite absurt blir det när man får ta del av vilka svenska fabriker försvaret skulle skydda. Eller vad sägs om leksaksfabriken Brio? Kring denna skulle vid en beredskapshöjning inrättas ett större huvudförråd. Enligt de av Högberg redovisade instruktionerna skulle Brio hägnas in med taggtråd och förses med larmmineringar och givetvis bevakas av militära förband. Det låter ju rätt menings löst, men kanske skulle Brio tillverka någonting annat än leksaker vid ett försämrat världsläge?

 

En epok går i graven. Stridsvagn S, en av den svenska neutralitetens främsta symboler, skrotas.

 

Hög nostalgifaktor

Man behöver inte ha gjort värnplikten i Skåne för att få ett personligt, nostalgiskt utbyte av boken. Det finns gott om företeelser och situationer från värnplikt under 1960- till 1990-talet som Leif Högberg har fångat upp, inte minst många härliga bilder som man knappt trodde kunde finnas. Själv gjorde jag värnplikten näst längst upp i norr, alltså i Boden (Kiruna är ovanför), men känner ändå igen mig på många sätt. Dessutom slumpade det sig så att jag under min kadettskoletid fick bevista en storövning i Skåne, övningen Sydfront 1989, som skildras i Spår av ett försvar i både text och bild. Det kan vara jag som syns i en av de där Stridsvagn 103C ”S”. Motsvarande upplägg – men med fokus på övre Norrland – vore en given fullträff, men tyvärr känner jag att jag själv inte har kapaciteten och framför allt inte tiden att åstadkomma något liknande Spår av ett försvar om Norrland. Det måste ligga flera decennier av samlande bakom boken. Tänk om boken på något sätt hade kunnat skickas med en tidsmaskin tillbaka till 1980-talet, vilken guldgruva för alla spioner Spår av ett försvar då skulle ha varit!

 

En oansenlig betongplatta i skogen väcker ingen uppmärksamhet. Du kanske har trampat på en sådan själv. Men det är faktiskt ingen övervuxen husgrund. Det är en grupperingsplatta för Bristol Bloodhound – eller RB 68, som den hette i Sverige. Månadens förmånsbok är sprängfylld av intressanta fakta och spännande avslöjanden, varvat med igenkänning och nostalgi för den gamle lumparen.


Tro det eller ej, men Sverige var länge ett av världens mest militariserade länder. Skogarna fylldes av mobiliseringsförråd, bergen fylldes av bunkrar och motorvägarna breddades för att kunna användas som landningsbanor. Vid mobilisering förfogade krigsorganisationen över miljontals människor och befolkningen uppmanades att lagra mat i hemmen. Större företag satte samman driftvärn och varenda telefonkatalog innehöll information om hur landet skulle försvaras. I dag är allt detta historia, men Sverige är fortfarande översållat av spännande militärhistoriska rester. Du har säkert sett dem i skog och mark: mystiska, ladugårdsliknande förråd med påmålade fönster, eller väderbitna rester av betongvärn. Du möter dem i månadens förmånsbok.

 

"Själv gjorde jag värnplikten näst längst upp i norr, alltså i Boden (Kiruna är ovanför), men känner ändå igen mig på många sätt och dessutom slumpade det sig så att jag under min kadettskoletid fick bevista en storövning i Skåne, övningen Sydfront 1989, som skildras i Spår av ett försvar i både text och bild. Det kan vara jag som syns i en av de där Stridsvagn 103C 'S'."

 

 

 

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!