Världens hSpetsnaz - De ryska specialstyrkornaemligaste krigare

Mytomspunnen, fascinerande och skrämmande. De ryska, tidigare sovjetiska, elitstyrkorna spetsnaz upphör aldrig att väcka intresse.
Vilka är deras soldater? Hur tränar de och vilka hemliga operationer har de genomfört?
Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek kan nu i en egen bok avslöja en av den militära världens allra hemligaste organisationer.


Jag var ledare för den grupp som skulle inta balkongen i publiksalen. Vi kom in i byggnaden genom ett krossat fönster vid trappuppgången. Sedan tog vi oss till toaletterna och vidare upp på balkongen. Alla spetsnazgrupper – och vi var sex grupper totalt, tre från Alfa och tre från Vympel – hade fått samma uppdrag. Vi skulle ta oss till förutbestämda platser och eliminera alla terrorister där. Alla grupper kom in i salongen exakt samtidigt, även de som hade tvingats att först desarmera mineringar i dörröppningarna. Allt gjordes på några sekunder. Och det var nödvändigt. När jag kom upp på min balkong var det första jag såg ögonen på en självmordsbombare. Hon satt och höll sina fingrar vid utlösaren.

Det har florerat många rykten kring spetsnaz, Kremls topphemliga militära elitförband, och elitstyrkorna är ett populärt inslag i populärkulturen. De figurerar i agentromaner och i amerikanska actionfilmer à la Rambo. Många före detta värnpliktiga i Sverige minns nog Försvarsmaktens informationsfilmer med kallhamrade spetsnazinfiltratörer som penslar nervgift på mobiliseringsförrådens hänglås, eller överfaller intet ont anande svenska jaktpiloter på väg till sina baser. Att spetsnaz existerade under kalla kriget känner vi till, och vi har förstått att deras soldater tränades för att slå till mot skandinaviska mål i händelse av invasion och krig. Vad få däremot känner till är att spetsnaz existerar än i dag och ännu färre känner till operationerna de har deltagit i – och fortfarande deltar i.


Invasioner, mord och fritagningar

Spetsnaz meritlista är lång, imponerande och skrämmande. Dess historia är intimt sammanflätad med kalla krigets – från den första krigiska sammanstötningen i Korea i början av 1950-talet till den sista vid gränsen mellan Laos och Thailand 1988. I alla dessa konflikter – i Afghanistan och Korea, Indonesien, Mellanöstern, Kuba, i Latin- och Sydamerika, på den afrikanska kontinenten – överallt deltog specialstyrkor från Sovjetunionen och NATO. De deltog inte bara som rådgivare utan bidrog också med vapen och annan utrustning, ibland rentav officerare och soldater. Kalla kriget kom att skörda många människors liv. Spetsnaz genomförde både små och stora operationer, allt ifrån bevakning av sovjetpolitiker på statsbesök utomlands till regelrätta invasioner. Till de mer otacksamma och smutsiga uppdragen hörde att likvidera förrädare eller avhoppade agenter – uppdrag som varken renderade dem som utförde dem erkännande och medaljer eller tjänstegradsupphöjningar.


Månadens förmånsbok skildrar ryska spetsnaz. Vi läser om träningen, operationerna, historiken och organisationen. Vem styr egentligen över förbanden? Den ryska försvarsledningen? KGB? GRU? Vladimir Putin? När bildades spetsnaz? Varför upplöstes enheterna under förnedrande former i mitten av 1990-talet, bara för att sedan återskapas igen? Och minns du historien om den kidnappade svenska handelsattachén i Moskva? Vad hände egentligen?

Då vi verkställde elimineringen bestämde jag i regel en mötesplats vid något vattendrag. Det var alltid Nadezjda som sköt. Hon hade en liten automatpistol av märket Groza, försedd med en ljuddämpare. När vi mötte agenten eller förrädaren som skulle elimine- ras brukade hon öppna sin handväska för att ta fram några hopvikta papper. Pistolen låg gömd i väskan, och medan offret försökte vika ut bladen avlossade Nadezjda pistolen direkt från väskan. Jag stod alltid på vakt vid sidan av och sedan när jobbet var utfört skaffade jag fram tunga stenar som jag band vid offrets fötter för att sedan släppa ned honom i vattnet. En gång fick vi ett uppdrag att genomföra en likvidering i Österrike. Innan dess hade vi redan likviderat fem förrädare och var mycket erfarna. Vi fick bo på ett litet hotell i Grimmenstein och självklart var vi civilklädda och hade falska dokument.

Känner du till historien om Nikita Chrusjtjovs statsbesök i Storbritannien 1956? När han anlände med Ordzjonikidz, en sovjetisk kryssare av Sverdlovklass (bilden), fick den brittiska underrättelsetjänsten MI6 för sig att låta en grodman i största hemlighet undersöka skrovet på fartyget – ett beslut som fick ödesdigra konsekvenser. Britterna gav emellertid inte upp, utan försökte igen i Göteborg någon tid senare. Läs Spetsnaz. De ryska specialstyrkorna!

 

Storm över kabul

Storm-333 var kodnamnet för den mest kända och framgångsrika spetsnazoperationen i förbandens historia. Den 27 december 1979 stormade sovjetiska styrkor palatset Tajbeg i Afghanistan och dödade president Hafizullah Amin, hans elvaårige son och tvåhundra man ur hans personliga elitgarde. Samtidigt intogs flera andra offentliga byggnader under operationen, bland annat inrikesministeriet, myndigheten för landets inre säkerhet samt generalstaben. Operationen leddes av KGB. Här deltog 24 män från spetsnazenheten ”Åska” under ledning av Michail Romanov, samt trettio man från en annan KGB-grupp. Det fanns också 520 man från 154. separata spetsnazbataljonen, även känd som ”muslimbataljonen”. Den bestod uteslutande av soldater från de södra republikerna i Sovjetunionen, alltså Uzbekistan, Turkmenistan och Kazakstan. Spetsnazsoldaterna som stormade presidentpalatset bar alla afghanska uniformer, men med vita armbindlar för att skilja sig från presidentens egen vaktstyrka. 0Lösenorden för att skilja vän från fiende var ”Jasja”, med svaret ”Misja”. ”Stormen” inleddes klockan 19:30 lokal tid, och när operationen var avslutad 43 minuter senare täcktes golven i det afghanska presidentpalatset av hundratals döda kroppar. Hur operationen gick till läser vi i månadens förmånsbok. Vi följer hela förloppet, inklusive de minutiösa förberedelserna. Det kan nämnas att mängder av spetsnazsoldater befann sig i Kabul långt före krigsutbrottet.

Tjetjensk slakt

Om Storm-333 var spetsnaz största och mest spektakulära framgång så var händelserna i Groznyj ungefär femton år senare det motsatta. Där var insatserna till skillnad från i Afghanistan såväl slarvigt planerade som dåligt förberedda. Spetsnazsoldaterna skickades in i Groznyj som reguljärt infanteri, och förlusterna blev därefter.

När kolonnen nästan hade passerat bron blev de sista grupperna som bestod av tio pansarfordon med fallskärmsjägare avskurna av tjetjensk granateld. Eftersom sambandet inom gruppen var dåligt uppfattade soldaterna i kolonnens främre del inte vad som hände, utan fortsatte sin frammarsch. Fordonen i den avskurna gruppen slogs ut, liksom deras besättningar. Resten av kolonnen fortsatte dock sitt intåg i Groznyj, men körde snart vilse. I stället för att svänga till vänster vid en bro, svängde de höger. Kolonnen besköts nu från ett bostadshus som låg på vänster sida. Stridsvagnar öppnade eld, men utan större verkan. Dessvärre skadades de egna soldaterna som var uppsuttna på bandvagnarna av murbruk, cementflisor och granatskärvor. Till slut hamnade kolonnen i en återvändsgränd och man beslutade att vända tillbaka. Det var trångt och allt skulle gå snabbt. När stridsvagnarna vände måste tornen vridas, vilket ledde till att de soldater och spetsnazmän som var uppsuttna på stridsvagnarna och BTR-vagnarna skadades. Klockan 16:00 den 31 december hade kolonnen äntligen kommit fram till sin destinationsplats vid biografenRodina, men blev nu beskjuten från biografbyggnaden.Kolonnen retirerade till en säkrare plats, 150–250 meter därifrån där det fanns övergivna och halvt förfallna byggnader. Spetsnazofficerarna försökte övertala de medföljande infanteristerna att inta dessa hus för skydd och övernattning, men ingen lydde. När natten kom blev kolonnens provisoriska läger beskjutet från just dessa hus. Då svarade gruppen Vostok med granateld och försökte inta byggnaderna, men nu blev den i stället anfallen av eget flyg. Motståndarna såg detta och anföll nu med större frenesi.

 

I Spetsnaz. De ryska specialstyrkorna studerar vi såväl framgångar som nederlag. Vi läser om dramatiska gisslanfritagningar och regelrätta krig, riktade mord på militära fiender och diskreta avrättningar av egna avhoppare. Du följer spetsnazsoldaternas insats mot det egna parlamentet 1993 – en operation som fick dramatiska följder – och attacken mot TV-tornet i Riga under Baltikums frigörelse. Bland mycket annat. Bilden visar spetsnazsoldater under militärövningen Bildtext: Vera Efron, författaren bakom månadens förmånsbok, har intervjuat en rad ryska militärer med inblick i spetsnaz organisation och uppdrag. ”Caspian Antiterror 2005”.
RIA NOVOSTI/ALL OVER PRESS

 

Den träning som spetsnazsoldaterna genomgår är legendarisk. De skall bland annat kunna landa med hängglidare på taket på kärnkraftverket i Tula, mitt bland rader av högspänningsledningar. Andra träningsmoment inkluderar brutal närstrid och häpnadsväckande akrobatik.

 

 

Kriget kommer hem

 

 

”Den andra gruppen skulle inta rummet där terroristledarna befann sig, men möttes av eld från terroristernas automatkarbiner. Nu var det sekunderna som räknades: när som helst kunde Basajev ge order om att spränga byggnaden. En granat kastades in och den exploderade. Skottlossningen upphörde, men det började brinna.” 

Debaclet i Tjetjenienkrigets blodiga inledningsskede föranledde den ryska stridsledningen att ändra taktik, inte minst när det gäller användningen av de värdefulla spetsnazenheterna. De tilldelades uppdrag som passade deras utbildning bättre – bland annat att likvidera den tjetjenske ledaren Dzjochar Dudajev. Hur den operationen gick till beskrivs detaljerat i månadens förmånsbok, som också studerar det smutsiga terrorkrig som än i dag skördar offer i Ryssland. Tjetjenska terrorister har slagit till mot det ryska järnvägsnätet, mot sjukhus, exempelvis i Bjudenovsk, och mot skolor som i Beslan. De har rentav slagit till i hjärtat av Moskva med hundratals dödsoffer som följd, och varje gång har det kompromisslösa ryska svaret varit detsamma: spetsnaz.

Under striden hade vi eliminerat nio terrorister, men förlorade två av våra grabbar. Vi lämnade skolan och fick veta att det blev stora förluster bland både gisslan och våra egna. Vi var på mycket dåligt humör och började packa för att lämna platsen och åka tillbaka hem. Men vi hade inte packat färdigt när vi fick veta om ett nytt uppdrag – terroristerna hade intagit skolan i Vladikavkaz och tagit barn som gisslan.

 

Ur innehållet: Spetsnaz överlevnadsteknik • Operationer utomlands • Dramat på den svenska ambassaden • Träning i att döda • Skarpa insatser • Operation Prins • Försöken att slå ut västs oljetillförsel • Likvidering av avhoppare • Planering inför tredje världskriget • Mysteriet med den halshuggne grodmannen • Historien om de försvunna atombomberna

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!