Det är sommaren 2006, platsen är Fjällvattnet i Härjedalen och jag möter en frustrerad lantbrevbärare. –skall det här vara nödvändigt, frågar han. Han syftar på de tusentals vykort med svar på SMB:s enkät som kommer till mig i min lilla fjällstuga. Jag får tusentals konkreta bokförslag. Alla som verkar realistiska skrivs upp och många har blivit verklighet. Fick precis ett brev:


”Hej på Dig!
 
Jag bara måste skriva till dig idag känner jag. I brevlådan damp ner månadens exemplar av Pennan & Svärdet.
Till in stora glädje ser jag där att förmånsboken denna gång är en nyproducerad bok, baserad på Skorzenys ”Hemliga uppdrag” eller  ”Geheimkommando Skorzeny” som den hette på originalspråket.
Jag får kanske räkna mig i någon liten mån som tipsare om detta. Från min horisont ligger det till på följande sätt: för rätt många år sedan köpte jag 1952 års utgåva på ett antikvariat eller motsvarande för 60,- kr. Läste den med stort intresse och behållning. Vissa böcker stannar ju förvisso kvar i minnet lite mer än andra!
För ca sex år sedan bad du ju om tips på läsvarda böcker då du ämnade dig till fjälls. Jag tipsade då om Skorzenys bok. 2010-05-14 sporde jag dig personligen i Djuramåsa om du hade läst mitt tips, du svarade att det hade du visst. Även att du köpt dig ett eget exemplar för den hisnande summan av 800,-kr! (Anade jag en liten avundsjuka där månntro?) Meddelade du även att boken skulle utkomma hos SMB i en ny upplaga.
I fjol kom så en liten artikel i Pennan & Svärdet, jag tänkte då ett blev det inte mer av mitt tips. Men nu, föll puzzelbiten på plats. Med en kännedom om SMB:s förmåga till förädling av äldre utgivningar med nya kartor, illustrationer mm, kommer jag troligen att köpa även denna utgåva.
 
Jag är en verklig veteran hos SMB, har varit medlem sedan starten. Har samtliga utgivna nummer av Pennan & Svärdet sparade. De upptar nu 1,25 hyllmeter!
 
Hälsar
Lars-Erik Josefsson
BJÄRNUM”

 

Lars-Erik i Bjärnum, är en av SMB:s verkliga veteraner. Lars har varit med från SMB:s allra första dagar.
Här är jag själv under arbetet med att sammanställa alla bokförslag sommaren 2006. Det blev en semester med mervärde.


Så Lars-Erik! Ett stort tack för ditt tips. Det kostade mig 800:- att få boken antikvariskt, men så har det nu blivit en nyupplaga.  Bra jobbat!

Hälsar
Per-Anders Lundström

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!