Kalla krigets slagfält


 Vi som har efterlyst böcker med skildringar av moderna krig får nu önskningen uppfylld, dubbelt upp! Det mästerliga  tvåbandsverket Slagfälten efter 1945 är skapat av arbetsgruppen bakom succén Svenska slagfält, vilket märks på såväl innehåll som utförande. Håll till godo!

 

Israelernas invasion av Libanon 1982 var en stor framgång, rent militärt. Men världsopinionen gick förlorad och nyhetsrapporteringen blev allt mer ogynnsam för israelerna ju längre konflikten pågick. Även den israeliska opinionen förändrades. Stödet för invasionen, som i juni 1982 varit 93 procent, var en månad senare nere i 66 procent.

KALLA KRIGET


Professor Gunnar Åselius ger en inträngande beskrivning över krig i vår tid. Denna månad blir det mycket pang för pengarna: 2 böcker om sammanlagt över 500 sidor.

 

 

 

 

Slagfälten efter 1945 är två böcker med många sidor, bokstavligt såväl som bildligt. De är fulla av spännande och rikt bildsatta krigsskildringar. Men de fungerar samtidigt som referensverk och allmänbildande uppslagsböcker. De många krigsskådeplatserna skildras var och en för sig i skilda kapitel. Men sammantaget bjuds läsaren även på en utmärkt helhetsbild av världsläget under kalla kriget – ett krig som på mängder av platser var allt annat än kallt.

Kodordet Grom, ”åska”, markerade inledningen av operation Virvelvind. Vid femtiden på morgonen den 4 november 1956 rullade Röda arméns stridsvagnar in i den ungerska huvudstaden – för andra gången på mindre än två veckor.


Det är på många sätt unika böcker. Det finns få verk på svenska som skildrar krigen i Mellanöstern, åtminstone ur ett rent militärt perspektiv. Och hur många av oss har läst svenska böcker om den nigerianska arméns komplicerade amfibieoperationer i Calabarflodens delta i Biafra? Hur många känner till den brittiska arméns tre år långa kampanj för att knäcka gerillan på Borneo, kallad ”ett av de mest effektiva bruken av militärmakt i världshistorien”? I månadens förmånsböcker får vi också veta vilket som är det största slag som utkämpats i världen efter 1945, samt vilken mönstergill blixtkrigsoperation som gick under namnet operation Kråka. Slagfälten efter 1945 avslutas med mycket digra bilagor över den moderna vapenteknologin, signerade SMB.

SÅ HÄR FUNGERAR DET!


Denna månads förmånsbok är ett verk i två band. Bägge böckerna levereras på samma gång. Tillsammans med bokpaketet medföljer en faktura för den första delen. Du betalar således 198 kronor när böckerna kommer och 198 kronor månaden efter, totalt 396 kronor. Det blir därför bara en pack- och portokostnad.

 


Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!