Stridsvagnar och dödskallar

AV MAJOR PETER KÄLLOFF


Ju längre kriget led desto större betydelse fick Waffen-SS, nazipartiets egna väpnade styrkor. Deras brutalitet var enorm. Fanatiskt ledda och utrustade med de senaste Tiger- och Panther-stridsvagnarna befann de sig ständigt i de allra hårdaste striderna, men var också närvarande vid grymma massakrer.


LÄS ETT UTDRAG HÄR
[Adobe Acrobat PDF - 1.16 MB] 


Schützstaffel (SS) var en styrka på ett hundratal särskilt utvalda personer bland brunskjortorna i Sturmabteilungen (SA). Från början hade SS som huvudsaklig uppgift att hålla ordning vid partiets ofta mycket stökiga möten under 1920-talet. Så småningom kom de att bilda Hitlers livvakt.

När nazisterna kom till makten 1933 växte SS lavinartat och delades upp i flera delar där den väpnade delen, SS-Verfügungstruppen (SS-VT), var avsedd att bilda en militär organisation med särskilt stark lojalitet till det tyska ledarskapet under Hitler. Wehrmacht sågs inte som en helt pålitlig faktor av de nya makthavarna, något som för övrigt inte var helt grundlöst. Under Heinrich Himmler, som hade anslutit sig till SS 1925 och som redan några år därefter kallade sig ”Reichsführer-SS”, kom de att medvetet tillämpa ett så kallat ”ariskt rasurval” för medlemskap i Waffen-SS. Tillsammans med sin ställföreträdare, Reinhard Heydrich, arbetade Himmler med att stärka och profilera sin organisation som hotades eller motarbetades inte bara av Wehrmacht utan även av personer inom partiet.


 
En Pz.Kfw. VI Tiger I rullar till motanfall i Normandie. Notera
storleksskillnaden mot kreaturen och vidhängande fransk bonde
i förgrunden. I boken möter vi alla tyska stridvagnstyper.


Maktkampen avgörs

Under det som kom att kallas ”de långa knivarnas natt” i juni 1934 avrättades Ernst Röhm och flera personer inom SA:s ledarskikt. Himmlers makt inom partiet och SS befästes nu kraftigt och SS blev en självständig organisation i nazistpartiet. Ansvariga för denna utrensning var bland andra Himmler och Göring.

 

Waffen-SS

Redan 1938, vid tiden för ”Anschluss”, Österrikes anslutning till Tyskland, hade det väpnade SS utökats rejält genom tillkomst av regementen som Deutschland, Germania och Der Führer. Alla tre var inledningsvis mekaniserade infanteriregementen, vars trupper transporterades på hjulfordon eller halvbandfordon.

Först 1940 hade begreppet Waffen-SS etablerats. De nyuppsatta förbanden hade dock svårigheter att få tillgång till bra materiel, eftersom upprustningen skulle gå genom Wehrmacht, som ogärna levererade till konkurrenten. Typiskt nog försågs de första divisionerna med en hel del erövrad tjeckoslovakisk och senare även sovjetisk krigsmateriel. Efterhand som kriget fortgick förbättrades dock materielförsörjningen till Waffen-SS-divisionerna, men då kämpade de flesta tyska förband – oberoende av tillhörighet – sida vid sida för sin överlevnad. Waffen-SS utmärkte sig inte enbart i strid. Genom hela kriget ägnade sig asfaltsoldaterna även åt mordorgier på krigsfångar och civilbefolkning. Vissa divisioner tillbringade mycket tid åt ”partisanbekämpning”, ett av de mörkaste kapitlen under andra världskriget. 
Heinz Guderian i samspråk med en Tigerbesättning ur Waffen-SS pansardivision Leibstandarte Adolf Hitler i mars 1943. Guderian var hjärnan bakom Tredje rikets utveckling av pansarstrid, vilket ingick som ett av flera bärande moment i blixtkrigskonceptet. Samtliga större Waffen-SS divisioner beskrivs i boken.

 

Den första pansardivisionen inom SS

1. SS-Panzer-Division Leibstandarte-SS Adolf Hitler, vars ursprung alltså var den personliga livvaktsstyrkan till Hitler, blev den första av Himmlers divisioner, och var vid krigsutbrottet 1939 ett mekaniserat infanteriregemente. Insatserna i Polen och senare i Frankrike präglades av stor offensivlust och skedde inte sällan med höga förluster. Många av de unga, men efterhand allt skickligare cheferna, utmärkte sig tidigt trots att flera av dem saknade formell militär skolning i Wehrmacht. Ett exempel är den unge SS-Sturmbannführern (major) Kurt Meyer, som vid de hårda striderna i norra Grekland i april 1941 initiativrikt kringgick försvaret genom att på getstigar i bergen innästla sitt spaningsförband och därmed bryta försvarsviljan hos grekerna i Klissurapasset. Kurt Meyer blev senare, under striderna vid Caen 1944, endast 33 år gammal den yngste generalen och divisionschefen i Tyskland.

Det var egentligen inte förrän i juni 1942 som Leibstandarte Adolf Hitler blev en fullt utrustad Panzergrenadier-Division, en mekaniserad pansarinfanteridivision. Divisionen leddes av den ökände Sepp Dietrich, som en gång hade varit Hitlers chaufför, men som under striderna vid Charkiv i februari 1943 gjorde avgörande insatser vid Tysklands sista stora seger på östfronten. Året därefter kämpade den nu reorganiserade SS-Panzer-Division Leibstandarte framgångsrikt för att undsätta sina kamrater ur SS-Division Das Reich vid Tjerkassy-fickan. 
Schützenpanzerwagen. De tyska halvbandvagnarna gav pansarskyttesoldaterna en
chans att hänga med i pansarförbandens höga tempo. Pansaret kunde nu användas
med infanteriunderstöd. Illustration ur boken.


I Normandie sommaren 1944 var divisionen åter i hårda strider vid staden Caen, där Montgomerys 21 Army Group anföll i Operation Goodwood. Britternas ibland stelbenta anfallstaktik erbjöd många mål för de välutbildade och skickligt ledda tyskarna, som dock tvingades tillbaka efter de allierades massiva attackflyginsatser och tung eld från fartygsartilleri.

Efter mycket svåra förluster i Normandie drogs Leibstandarte tillbaka till Belgien, där den nu kraftigt reducerade divisionen kom att delta i den ryktbara Ardenneroffensiven vid nyåret 1945, som slutade i vad som kom att kallas ”slaget om utbuktningen” vid den lilla belgiska staden Bastogne. Det var under framryckningen för att nå ett av de allierades stora drivmedelslager som Kampfgruppe Peiper begick de ökända övergreppen på ett hundratal tillfångatagna amerikanska artillerister, som brutalt sköts ihjäl på en äng vid orten Malmédy.

Divisionens sista strider ägde rum i Ungern och senare vid Wien i Österrike. Sepp Dietrich kapitulerade med sitt förband till amerikanerna vid Steyr i Österrike. Militärtribunalen i Nürnberg fastslog att Himmlers SS var en illegal organisation och många chefer dömdes till långvariga fängelsestraff. Så dömdes till exempel Joachim Peiper till döden, ett straff som omvandlades till livstids fängelse. Peiper släpptes efter elva år, men mördades 1976 i sitt hem i Frankrike.

Waffen-SS divisioner 1939–1945 är den fristående fortsättningen på Chris Bishops Wehrmachts pansardivisioner 1939–1945 som utkom på SMB för några månader sedan. Boken återger hela Waffen-SS pansarhistorik på ett övergripande sätt. Liksom i föregående verk får vi dessutom följa med vid de olika pansaroperationerna och slagen.

När det här skrivs har vi precis fått veta att Chris Bishop hastigt och oväntat har avlidit. Ett långt författarskap har därmed fått sin avslutning i och med denna månads förmånsbok. SMB uttrycker sitt djupa deltagande och våra tankar går till Chris Bishops anhöriga och vänner.  

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!