Östfrontens helvete

 

”Hörde du det där?”, viskade han. ”De har stridsvagnar.” Det var det enda jag hörde. Sedan kom sången unisont från oräkneliga strupar. Nu var det deras tur att känna den entusiasm som framryckande trupper upplever. ”För ett och ett halvt år sedan marscherade vi mot Moskva, då sjöng jag också sådär”, muttrade veteranen.

 

LÄS ETT UTDRAG HÄR [Adobe Acrobat PDF - 475.44 KB] 

 

Månadens förmånsbok är en skildring av striderna på östfronten, skriven av en soldat i division Grossdeutschland. Det är en bok man bär med sig länge, även efter att man har läst klart.

Tysklands ursinniga överfall på Sovjetunionen i juni 1941 – Operation Barbarossa – är en händelse som kännetecknas av enorma siffror. Tyskland och dess allierade förfogade över den största truppstyrka som någonsin har samlats – tre miljoner man med fler än tretusen stridsvagnar och sjutusen artilleripjäser, sextiotusen motorfordon och 625 000 hästar.

Den tyska inringningen av Kiev var världshistoriens största, och tyska Armégrupp Mitt tog fler än sexhundratusen sovjetiska fångar. Därtill erövrades 884 stridsvagnar och 3 718 kanoner. Röda armén förlorade ytterligare 350 000 soldater vid Biaystok, 310 000 vid Smolensk och 103 000 vid Uman.

Slaget om Moskva vintern 1941 utkämpades över ett område stort som Frankrike och har sagts vara det till ytan största fältslaget i historien. Nazityskland upplevde sitt dittills största nederlag vid Stalingrad 1942 och några månader senare utkämpades historiens största pansarslag vid Kursk. 

"Vi stred inte längre för Hitler, nationalsocialismen eller Tredje riket – eller ens våra fästmör, mödrar eller familjer i de bombhärjade städerna. Vi stred tillsammans med rädslan, mot rädslan. Tanken på döden fick oss emellertid, även när vi hade accepterat den, att vråla i maktlöst ursinne. Vi stred för en sak som kanske är skamlig, men som är så mycket mäktigare än alla doktriner: vi stred för oss själva, för att försöka att trots allt inte dö i ett hål fyllt med lera eller snö.
"Verkligheten bakom siffrorna

 

Störst, värst, mest omfattande, mest avgörande… När man läser om dessa händelser tenderar de dock att bli alltför överväldigande för att man skall kunna inse omfattningen. Divisioner och -arméer flyttas runt likt schackpjäser över sidorna. De enskilda soldaternas upplevelser, vedermödor och lidanden försvinner i allt tal om gigantiska fälttåg och grandiosa strategier. Det blir mest siffror, diagram och statistik. Förståelsen för krigets verklighet uteblir. För detta krävs en rejäl skildring ur den enskilde soldatens perspektiv.

Hur känns det att sova utomhus natt efter natt, i fukt och bitande kyla? Hur känns det att förlora sina närmaste vänner en efter en, hundratals mil hemifrån? Hur känns det att höra fiendens stridsvagnar plöja sig allt närmare genom terrängen framför ens grunda värn, och hur känns det i magen, i huvudet och i öronen när hundratals artillerigranater störtar ned genom trädkronorna? Läsaren kan själv börja fundera på frågan: Hur hade jag själv klarat av soldatlivet på östfronten?

"Jag kände mig plötsligt fruktansvärt rädd. Jag spanade så långt jag kunde se i alla riktningar. Snart var det antagligen min tur. Jag skulle bli dödad, bara sådär, utan att någon märkte något. Vi hade alla vant oss vid nästan vad som helst. Jag skulle bli saknad tills näste man stupade och utplånade minnena av tidigare tragedier. Medan paniken steg började mina händer skaka. Jag visste hur hemsk man ser ut när man är död. Jag hade sett många kamrater falla med ansiktet före i ett hav av lera utan att resa sig igen. Tanken gjorde mig kallsvettig. Och mina föräldrar: jag skulle verkligen vilja se dem igen, jag kan inte dö så här."

 

Mannen i ledet

 

Månadens förmånsbok Den glömde soldaten är en självupplevd skildring av kriget på östfronten, skriven av en före detta tysk soldat. Det är inte ett högt befäl med egen chaufför, portfölj och guld på axelklaffarna, utan en enkel fotsoldat – en landser. Detta är berättelsen om mannen i ledet.

Författaren Guy Sajer, eller Guy Mouminoux som han egentligen heter, föddes i Alsace 1926. Efter Frankrikes fall 1940 blev franska Alsace tyska Elsass, och Sajer hamnade i Wehrmacht. Efter avslutad grundutbildning i Chemnitz skickades han till östfronten, blott sexton år gammal, och fasorna han upplevde där nertecknades och samlades efter kriget i en bok. Den brutala krigsskildringen har blivit läst över hela världen, inte minst i USA där den ingår i kurslitteraturen på West Point. Nu utges den, genom SMB, äntligen på svenska.

"De tusentals utmattade soldaterna som översvämmade sluttningarna lyfte på huvudena för att lyssna på det skrämmande ljudet.

”Stridsvagnar”, mumlade halvöppna munnar. Man stirrade genom mörkret efter något som fortfarande var osynligt. För några ögonblick var alla som fastfrusna. Så började skugglika figurer röra sig allt snabbare.

”Stridsvagnar!”

Alla samlade ihop sina saker och började springa mot vad de visste var ett oöverstigligt hinder. Sprang i förhoppning om att båtarna fortfarande gick, och kunde ta med dem alla på en gång. Vi samlades i klungor vid floden. Ljudet av våra röster blandade sig med mullret av stridsvagnar som nu fyllde mörkret. I vår grupp övergav panikslagna soldater allt på stranden och kastade sig i vattnet för att försöka simma till andra sidan. Tusentals röster ropade mot det grå vattnet och den motsatta sidan, där de hoppades äntligen kunna få vila. Soldater vadade ut i det iskalla vattnet tills de inte bottnade längre." 

Livet kunde släckas bara så där, på ett ögonblick, men
inälvorna fanns kvar länge, stämplade i minnet.

 

Gripande läsning

 

Den glömde soldaten är gripande läsning redan när Sajer korsar Dnjepr, och vid Don blir det nästan olidligt. Man tror att det inte kan bli värre, men det kan det: i Ostpreussen. Där tvingades de inte bara slåss för sina liv mot den allt starkare och allt mer självsäkre fienden. De bevittnade också hur hela den tyska civilbefolkningen i panik lämnade sina hem och gav sig ut på vägarna, oskyddade mot flyganfall och ständigt utsatta för artillerigranater och stridsvagnar. Scenerna som utspelade sig framför soldaternas ögon går nästan inte att beskriva.

Den glömde soldaten är samtidigt en inre resa, och det är tydligt hur Sajer förändras av det han tvingas genomleva. I bokens inledning är han en känslosam pojke på sexton år som börjar gråta när han tänker på sitt älskade mekano. Mot slutet av boken har tårarna tagit slut och Sajer är en ärrad frontveteran – trots att han knappt är gammal nog att gå på krogen.

"En bitande kall kväll nådde fienden fram till våra linjer. Oljudet de förde föregick deras ankomst och bars av vinden fram till de paket som väntade under sina högar av filtar bakom de frusna bröstvärnen. Vi lyssnade med samma oro som ett jagat djur som hör hundarna närma sig. I minst två timmar lyssnade vi med öronen på helspänn, våra uppspärrade ögon där tårvätskan tjocknat till gelé fixerade envist det spöklika landskapet. Även om vi fortfarande inte kunde se något hörde vi röster som oupphörligt utropade: ”De är här!”"

Den glömde soldaten har nu översatts till svenska och försetts med ett rikligt fotografi- och kartmaterial. Det är SMB:s förhoppning att boken når en stor läsekrets. Det är den värd.

  

"Till hälften dubbelvikt sprang jag som en galning till en annan postering, där en grupp soldater bandagerade en orörlig figur. En soldat som jag inte kände igen ropade mitt namn: ”Varifrån kommer du, Sajer?” Mitt huvud dunkade fortfarande efter ansträngningen. Jag tittade åt hans håll. ”Jag vet inte… Jag vet inte längre… Alla där borta är döda… Jag flydde, bland ryssarna.”"

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!