På grund av rådande situation med covid-19 är samtliga resor och evenemang under våren 2020 ombokade till hösten eller till 2021.

Vänligen kontakta Pennan & Svärdets reseansvarige, Ronnie Holmgren, om du har några frågor om din inbokade eller kommande resor via denna mejladress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Upplev Normandies invasionsstränder!

Nu har du möjligheten att följa med på en oförglömlig resa 30 april-3 maj 2020. Här kommer du att få uppleva platser som förändrade världshistorien. Resan leds av en av Sveriges främsta militärhistoriker – överstelöjtnant Marco Smedberg – som kommer att vara din expertguide på Normandies stränder.Res med en av Sveriges främsta militärhistoriker!
Resans expertguide är den mycket uppskattade militärhistorikern överstelöjtnant Marco Smedberg. Smedberg är i grunden pansarofficer och tjänstgjorde på Högkvarteret innan han blev författare. Han har skrivit flertalet militärhistoriska verk och böcker om ledarskap. Dessutom startade han tidningen Militär historia och var dess redaktör fram till 2014. Sedan flera år leder Smedberg även militärhistoriska resor som expertguide och har bland annat gjort mängder med resor till Normandie. Han är tveklöst en av de mest sakkunniga i Sverige rörande slaget om Normandie.

Expertguiden Marco Smedberg med medlemmar vid Pointe du Hoc,
Expertguiden Marco Smedberg visar för medlemmar hur landstigningen skedde vid Pointe du Hoc.

Programmet i korthet
Dag 1: Från Paris till Bayeux
Samling sker på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris där expertguiden möter upp dig med buss. Bussen avgår klockan 9:30 prick! Turen går sedan längs Seines vackra floddal. Det första stoppet blir vid slottet La Roche-Guyon som var Rommels högkvarter sommaren 1944. Lunch intas på en restaurang intill floden Seine. Därefter bär det av mot Bayeux och ett besök på Bayeux-tapetens museum. Dagen avslutas med incheckning på hotellet i Bayeux och gemensam middag på hotellet.
Dag 2: Längs invasionskusten del I
Dagen börjar i Sainte-Mère-Églesie där du kommer att se både den berömda kyrkan med dockan föreställande den amerikanske luftburne soldaten John Steele som fastnade i kyrktornet och det berömda Airborne-museet. Därefter bär det av till Pointe du Hoc och sedan Omaha Beach där du kommer att få möjlighet att vandra på stranden och besöka monumentet. Efter lunchen, som intas vid Omaha Beach, besöker du den amerikanska krigskyrkogården i Colleville-sur-Mer och sedan de kvarvarande tyska kustartilleripjäserna vid Lounges-sur-Mer. Gemensam middag intas på hotellet i Bayeux.

Medlemmar framför monumentet vid Omaha beach.
Medlemmar framför monumentet vid Omaha beach.

Dag 3: Längs invasionskusten del II
Denna dag börjar i andra ändan av invasionskusten och du kommer att få besöka kustartilleribunkrarna vid Merville. Därefter får du besöka mytomspunna Pegasus Bridge och dess museum för att beskåda både den verkliga bron och den modernare men identiska ersättaren. Lunch intas vid Ouistreham och du får besöka monumentet och stranden vid Sword beach. Sedan fortsätter bussen längs kustvägen mot Juno beach för ett besök. Under eftermiddagen passeras Gold beach innan det blir ett stopp uppe på höjden ovanför Arromanche som bjuder på en fantastisk vy över byn och stranden. Sedan blir det besök både till stranden där de allierade byggde en konstgjord hamn samt till den gemytliga byn Arromanche och dess museum. Kvällen avslutas sedan med gemensam middag på en högklassig restaurang i Bayeux!
Dag 4: Slaget om Normandie och återresa till Paris
Den sista dagen tar dig till slutstriden om Normandie. Om det tidsmässigt tillåts börjar dagen med en tur till Villers Bocage, där SS-kaptenen Michael Wittman från tunga 101. SS-pansarbataljonen ledde ett blodigt bakhåll på en brittisk kolonn av stridsvagnar. Därefter beger sig bussen mot Mont Ormel – där man har en fantastisk vy över hela landskapet – för att besöka museet tillägnat de avgörande striderna om Normandie under tyskarnas reträtt. Efter museibesöket serveras lunchpaket och turen avslutas med ett besök i byn Vimoutiers där en Tiger I finns bevarad. Detta är en av få kvarvarande tyska stridsvagnarna i Frankrike. Därefter är det återresa mot Paris och flygplatsen Charles de Gaulle där avslutningssamling sker cirka klockan 16:00, beroende på trafiken.

Bevarade pjäser från tyskarnas kustartilleri vid Longues-sur-Mer.
Bevarade pjäser från tyskarnas kustartilleri vid Longues-sur-Mer.

ALLT DETTA INGÅR!

Tre nätter på fyrstjärniga Hotel Novotel. Del i dubbelrum ingår (enkelrum kan bokas mot pristillägg).

Samtliga måltider! Tre frukostar, fyra luncher och tre middagar.

Extra vatten och snacks på bussen.

Expertguidning och reseledning av överstelöjtnant Marco Smedberg.

Samtliga bussresor.

Visning och entréavgifter till alla museer enligt programmet.

För dig som är medlem ger resan 1 485 bonuspoäng.


Boka eget flyg till Paris och spara pengar!

Efter önskemål från tidigare medlemsresenärer får du nu boka ditt eget flyg för resan till Normandie. Boka det billigaste och bästa flyget från just din avreseort och anslut smidigt nere i Paris. Så oavsett om du reser från till exempel Umeå, Göteborg eller Helsingfors möter expertguiden Marco Smedberg och Pennan & Svärdets reseansvarige Ronnie Holmgren upp dig och de andra medlemmarna på flygplatsen Charles du Gaulle. Du kanske dessutom vill ta chansen att komma tidigare eller stanna kvar för att uppleva Paris – den fantastiska världsmetropolen!

Vid Mont Ormel vänter en fantastisk vy över landskapet slaget om Normandie avgjordes..
Vid Mont Ormel vänter en fantastisk vy över landskapet där slaget om Normandie avgjordes.

Resan i korthet:

  • När: torsdag 30 april–söndag 3 maj.
  • Flyg: bokas av varje resedeltagare själv. Varje deltagare förbinder sig att vara på bestämd samlingsplats utfäst tid.
  • Samlingsplats och tid: Resan börjar vid samlingsplatsen, vid ankommandehallen på terminal 2F, på flygplatsen Charles du Gaulle, i Paris. Samling sker klockan 9:15 (prick!).
  • Avslutningsplats: resan avslutas även på terminal 2F, Charles du Gaulle. Beräknad tid för ankomst till flygplatsen är klockan 16:00.
  • Pris: 14 850 kronor per person för del i dubbelrum. 2 100 kronor tillkommer för enkelrumstillägg.
  • Bonuspoäng: resan är bonusgrundande för dig som är medlem och ger dig 1 485 bonuspoäng.


KLICKA HÄR PÅ LÄNKEN FÖR ATT KOMMA TILL BOKNINGSSIDAN!


Har du några frågor rörande resan kontaktar du Pennan & Svärdets reseansvarige, Ronnie Holmgren, på mejladress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. 

Dubbla resor till Tjernobyl 2020!

I maj 2020 är det dags för Pennan & Svärdets premiärresa till Tjernobyl. Denna blev dock fullbokad direkt. Eftersom efterfrågan var så stor erbjuds du nu en ny möjlighet att följa med på den extrainsatta resan som går i juni. Följ med till modern historias mest mytomspunna plats – och få dessutom en exklusiv möjlighet att träffa några som var med vid olyckan!

Tjernobylresan 15 – 18 maj 2020 FULLBOKAD

Tjernobylresan 4 – 7 juni 2020 (lediga platser finns)


KLICKA HÄR PÅ LÄNKEN FÖR ATT KOMMA TILL BOKNINGSSIDAN!Från olycka till stor TV-succé!
Tjernobylolyckan var en dramatisk händelse i mänsklighetens historia. Den uppstod på grund av en rad felaktiga beslut och kunde ha förhindrats helt. Olyckan speglar det dysfunktionella Sovjetunionen där all information till allmänheten om olyckan i början tystades ner. I den kommunistiska diktaturen fanns även en rädsla hos de olika myndighetspersonerna om att bli uthängd som ansvarig, vilket gjorde att många tonade ner konsekvenserna av olyckan.

Tjernobyl har återigen varit på mångas läppar sedan HBO släppte den mycket uppskattade miniserien Chernobyl. I miniserien kan du bland annat se den svenske skådespelaren Stellan Skarsgård i en av de större rollerna som Boris Sjerbina. Sjerbina var vice regeringschef för ministerrådet och han var den som fick i uppdrag av Kreml att leda regeringskommisionens arbete på plats i Tjernobyl efter olyckan.

Träffa dem som var med 1986
Unikt för Pennan & Svärdets resa är att du kommer att få träffa flera – så kallade likvidatorer – som var med och arbetade på platsen för olyckan 1986. Förutom gripande berättelser om hur arbetet gick till och hur livet fortgått för dem som deltog kommer du även att få möjlighet att ställa frågor till likvidatorerna. Denna möjlighet kommer du troligen inte att få igen så missa därför inte chansen att ställa just dina frågor till dem som faktiskt var med.Pennan & Svärdets män guidar dig i Ukraina
På plats i Ukraina kommer två av Pennan & Svärdets medarbetare att guida dig och se till så att allt förlöper smidigt. Pennan & Svärdets östeuropakännare Martin Svensson kommer att vara reseledare och möta upp dig redan på Arlanda. Svensson talar flytande ryska och har gjort mängder med resor både till Ukraina och Ryssland tidigare.

Dessutom kommer Pennan & Svärdets man på plats nere i Ukraina, överstelöjtnant Oleg Bezverchnyj, att delta och guida dig på plats nere i Kiev och Tjernobyl. Bezverchnyj har varit verksam sedan 1990-talet för Pennan & Svärdets räkning i Ukraina och deltar alltid på de årliga resorna till Poltava.Programmet i korthet
Dag 1: Avresa från Sverige till Kiev. På fredagen reser du tillsammans med reseledning och övriga medlemmar från Stockholm Arlanda flygplats. Samling vid avgångshallen på terminal 5. Bussen möter upp gruppen vid Kievs flygplats och tar dig längs floden Dnepr in till stadens centrum. Ett första stopp görs vid monumentet för Kievs grundare och du får där kännedom om stadens förflutna från vikingatiden. Efter incheckning på hotellet väntar kvällens middag.

Dag 2: Stadstur i Kiev, Tjernobylmuseet och krigsmuseet vid Rodina Mat. Dagen börjar vid Majdantorget där du får en genomgång av de stora protesterna som ledde till revolten mot den sittande regeringen 2014. Därefter blir det avfärd med buss till Ukrainas nationella Tjernobylmuseum. Där kommer du bland annat att få träffa likvidatorer som var med och sanerade området 1986. Likvidatorerna kommer att ge sina egna berättelser och du kommer givetvis att få möjlighet att ställa frågor efter presentationen. Efteråt följer en lunch och en kortare rundvandring i den gamla delen av Kiev. Under eftermiddagen följer ett besök uppe vid den mäktiga statyn Rodina Mat och dess tillhörande krigsmuseum. Där får du ta del av mängder av föremål från både andra världskriget och dagens konflikt i östra Ukraina. Efter några timmar av egen tid i Kievs centrum intas den gemensamma middagen på en av Kievs bästa restauranger.
Dag 3: Busstur och besök i Tjernobyl och Pripjat. Hela dagen vigs åt att besöka den avspärrade zonen runt Tjernobyl. Direkt efter frukost avgår bussen mot området och innan gruppen kan ta sig in i zonen måste en av polisens kontrollstationer passeras. Även dosimeterkontroll genomförs. Därefter besöks staden Tjernobyl som i dagsläget bebos av 4 000 invånare – varav de flesta arbetar i det avspärrade området och på kärnkraftverket. Tillfälle kommer att ges för att ta bilder vid välkomstskylten till Tjernobyl. Du kommer även att få se stadens Leninstaty. Det är en av få statyer av statsmannen som har bevarats. Andra platser som besöks är brandstationen och dess monument över alla de brandmän som bekämpade branden vid olyckan. Likaså besöks en plats med utsikt över kärnkraftverket och kyltornen. Lunch intas på den välkända kantinen i Tjernobyl – ett populärt stopp för besökare till zonen. Efter lunch passeras Röda skogen som stoppade mycket av det radioaktiva dammet som spreds vid olyckan och på så sätt räddade livet på många invånare. Bussen tar sedan vägen över Dödens bro – som ses i HBO-serien Chernobyl – och tar gruppen till staden Pripjat. Här kommer du att få besöka mängder av berömda platser i staden, bland annat nöjesparken med pariserhjulet, simhallen och välkomstskylten. Efter en timmes bussresa tillbaka på kvällen avslutas dagen med middag på en utsökt restaurang i Kievs centrum.
Dag 4: Egen tid i Kiev och hemresa till Sverige. På måndag ges några timmar till egen tid i Kiev på förmiddagen innan hemresan tillbaka till Sverige börjar. En enklare lunch delas ut vid bussen för att gruppen ska hinna checka in i god tid innan flygresan.ALLT DETTA INGÅR I RESAN!

Guidad tur till Tjernobyl och Pripjat.

Flyg tur och retur till Kiev från Stockholm Arlanda.

Samtliga måltider i Ukraina. Tre frukostar, tre luncher och tre middagar av det gastronomiskt utsökta ukrainska köket ingår.

Boende på fyrstjärniga Hotel Ukraina som håller högsta klass och ligger vid Majdantorget. Bättre och mer centralt kan du inte bo!

Alla bussturer och transfer i Ukraina.

Extra fika, snacks och vatten på bussen ingår.

Träff med likvidatorer från Tjernobyl.

Samtliga entréavgifter enligt programmet.

För dig som är medlem är resan bonusgrundande och ger 1 155 poäng!

Korta fakta om Tjernobylresan:
När: fredag 15 maj till måndag 18 maj (FULLBOKAD) eller torsdag 4 juni till söndag 7 juni.
Resesätt: flyg från Stockholm Arlanda ingår i resans pris.
Boende: på fyrstjärniga Hotel Ukraina mitt i centrala Kiev.
Mat och dryck: Samtliga måltider i Ukraina igår. Totalt tre frukostar, tre luncher, tre middagar. Dessutom ingår extra fika, snacks och vatten på bussen.
Visum och pass: Visum krävs ej för resan. Resedeltagare måste dock ha ett pass som är giltigt i mer än sex månader efter resans genomförande.
Pris: Endast 11 550 kronor per person. Enkelrumstillägg på 950 kronor tillkommer.
Bonus: Resan är bonusgrundande för dig som medlem och efter resan erhåller varje medlem 1 155 bonuspoäng!


KLICKA HÄR PÅ LÄNKEN FÖR ATT KOMMA TILL BOKNINGSSIDAN!

Har du några frågor rörande resan kontaktar du Pennan & Svärdets reseansvarige, Ronnie Holmgren, på mejladress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..Ny resa till Karelen med tema vinterkriget!


Nu har du en ny möjlighet att göra ditt livs resa till Ryssland på tema vinterkriget! Den 27–31 maj nästa år går resan där du får följa med till Viborg samt Karelska näset och väl där besöka flertalet platser längs Mannerheimlinjen där Finland tappert försvarade sig mot Röda armén.

Enorm efterfråga på resan!
När den föregående resan presenterades blev den fullbokad omgående! Många medlemmar fick besviket anmäla sig till väntelistan och trots att antalet platser utökades något hade nästan lika många till kunnat följa med. Resan var tänkt att endast genomföras under år 2019 för att uppmärksamma att det var 80 år sedan vinterkriget bröt ut. Den enormt stora efterfrågan har dock gjort att Pennan & Svärdet nu erbjuder resan igen för att ge en ny möjlighet åt de många som inte kom med på den första.Experternas experter guidar dig i Ryssland!
Resans expertguide är en av Finlands främsta militärhistoriker, fil. dr. hc. Carl-Fredrik Geust- Han har bland annat författat en bok om Mannerheimlinjen tillsammans med Antero Uitto. Få personer skulle kunna erbjuda samma sakkunnighet på området vinterkriget som han!
Resans andre expertguide är Pennan & Svärdets man på plats i Ryssland, Bair Irintjejev. Irintjejev är rysk militärhistoriker och chef för Karelens krigsmuseum i Viborg. Trots sin ringa ålder har han redan hunnit skriva 18(!) böcker med teman om andra världskriget.


Ett imponerande diorama väntar på Karelens krigsmuseum.

Visumfri resa till Ryssland! Allt detta ingår!
Resan utgår från Helsingfors. Därifrån kommer du att åka med kryssningsfartyget M/S Princess Anastasia till Sankt Petersburg. När du väljer att delta i denna arrangerade medlemsresa med Pennan & Svärdet får du vistas tre dagar visumfritt i Ryssland! Enklare kan det alltså inte bli för dig!

Utöver det ingår alla måltider – frukostar, luncher, middagar, vatten och snacks på bussen samt extra fika – och dryck i resans pris! Del i dubbelhytt med fönster på färjan till och från Sankt Petersburg och högklassigt hotell i Ryssland ingår! Likaså gör expertguidning av Carl-Fredrik Geust och Bair Irintjejev! Dessutom ingår alla entréavgifter, bussturer och guidningar i resans pris! Du behöver alltså inte lägga ut en enda krona utöver deltagaravgiften under resan. Så oberoende av var i Sverige eller Finland du bor kan du enkelt boka din egen anslutande transport till och från Helsingfors från din hemort. Denna kostnad ligger utanför deltagaravgiften.

Resan är bonusgrundande för dig som medlem i Pennan & Svärdet! Efter resan kommer du att erhålla hela 1 485 bonuspoäng!


En medlem testar på hur det var nere i en rekonstruerad korsu. Skulle inte du också vilja prova att hålla en Maxim M/32-33 från vinterkriget?

Programmet i korthet:
Dag 1: samling klockan 16 vid färjeterminalen i Helsingfors (Västra hamnen). Klockan 19 avgår kryssningsfartyget mot Sankt Petersburg. Gemensam välkomstmiddag ombord med presentation.

Dag 2: efter frukost ombord anländer vi till Sankt Petersburg klockan 9 och färden fortsätter sedan med abonnerad buss mot Viborg. På vägen görs besök vid Systerbäck och Terijoki för att besöka det ryska bunkermuseet och minnesmonument. I Terijoki intar vi lunch på en restaurang i tidigare klassisk datja längs, precis intill Finska viken. Därefter bär det av till Taipale – Mannerheimlinjens östra utpost – som ligger utmed Europas största sjö – Ladoga.
Dag 3: efter hotellfrukost beger vi oss ut på en stadsvandring i Viborg och besöker givetvis den berömda medeltida borgen i staden. Lunch intas i det medeltida Runda tornet. Därefter lämnar vi staden för att besöka flertalet platser längs Mannerheimlinjen – bland annat ett par bunkrar i Summa. Vi avslutar dagen med en utsökt middag på den klassiska finska restaurangen Espilä i Viborg.
Dag 4: efter frukost görs ett besök på Karelens krigsmuseum. Sedan bär det ut till Lähde-avsnittet och besök till både bunkrar och hjältegravsmonument. Lunch intas på vägen tillbaka mot Sankt Petersburg. I staden väntar passkontroll, ombordstigning och sedan avgång åter mot Helsingfors. Middagen intas ombord.
Dag 5: frukost ombord. Ankomst till Helsingfors klockan 8 på morgonen, samling och avtackning. Resan slut.


Deltagare från resan i september 2019 framför bunker nummer 16 i Summa. Skulle inte även du vilja gå ner i några av Mannerheimlinjens bunkrar? 

Korta fakta om resan
Datum: Från onsdag 27 maj till söndag 31 maj 2020.
Från: Resan utgår från Helsingfors med kryssningsfartyget M/S Princess Anastasia till Sankt Petersburg. Anslutande transport till Helsingfors ansvarar var och en själv för. Boka ett anslutningsflyg eller en färja med extra god marginal inför avresa.
Besöksmål: Flertalet platser längs Mannerheimlinjen, museer, minnesmonument, kyrkor samt staden Viborg.
Expertguider: Carl-Fredrik Geust och Bair Irintjejev.
Boende: Del i dubbelhytt med fönster ombord på kryssningsfartyget och del i dubbelrum på hotell av hög turistklass. Enkelhytt och enkelrum mot tillägg.
Mat och dryck: Alla måltider ingår i resans pris! Totalt fyra frukostar, tre luncher, fyra middagar, vatten och snacks på bussen samt extra fika!
Visum och pass: Visum krävs ej eftersom resan går via St. Peter Line. Resedeltagare måste dock ha ett pass som är giltigt i mer än sex månader efter resans genomförande.
Pris: Endast 14 850 SEK per person. Enkelrumstillägg 1 750 SEK.
Bonus: Resan är bonusgrundande och efter resan erhåller varje medlem 1 485 bonuspoäng!

KLICKA HÄR PÅ LÄNKEN FÖR ATT KOMMA TILL BOKNINGSSIDAN!


Har du några frågor rörande resan kontaktar du Pennan & Svärdets reseansvarige, Ronnie Holmgren, på mejladress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..


Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!