Med Pennan ut i världen 2017

Vilken militärhistorisk resa vill du följa med på 2017?
I slutet av november kommer våra reseerbjudanden för år 2017 här på webbsidan. Håll utkik och anmäl dig sedan snabbt för den resa du vill fara med på. Våra resor blir alltid fort fulltecknade.

 

Tyska soldater öppnar en gränsbom mot Polen.

Tyska soldater öppnar en gränsbom mot Polen tidigt den 1 september 1939. Andra världskriget har börjat!

 

Resor under 2017

Klicka på den resa du vill veta mer om:

 


 

 

 

Poltava 13 – 17 september, 2017: Karl XII och tsar Peter i Poltava

 

 • Pris (del i dubbelrum): 13 775:-
 • Enkelrumstillägg: 600:-

 

BOKA NU!

 

 

Karoliner

Du har nyligen fått ett personligt brev från överste 1. Einar Lyth med en inbjudan till att delta i Pennan & Svärdets resa till Ukraina den 13-17/9. Efter en dag i Ukrainas huvudstad Kiev reser vi till Poltava där vi skall vara i 3 dagar. Einar Lyth är vår expertguide och han kommer att ge dig breda och djupa kunskaper om slaget vid Poltava den 28 juni 1709. Här följer information om vad reseprogrammet innehåller av studiebesök, måltider och andra aktiviteter. Programmet inleds med att ambassadör Martin Hagström tar emot – biträdd av vår försvarsattaché, överstelöjtnant Peter Lidén. De vet det som är värt att veta om dagens Ukraina och kriget i öster.

 

Einar Lyth är vår expertguide. Han kan det mesta om Karl XII och Poltava!

Expertguide Einar Lyth

För att du skall få ut så mycket som möjligt av vår resa har jag engagerat den mycket kunnige militärhistorikern överste 1. Einar Lyth som expertguide. Einar Lyth är välkänd av många medlemmar i Pennan & Svärdet. Han har bland annat medverkat som författare i ett par Poltavaböcker som vi medlemmar kunnat införskaffa genom Pennan & svärdet. Och han har även skrivit artiklar i olika militärhistoriska ämnen för medlemstidningen. Einar har omfattande militärhistoriska kunskaper som han kan delge oss på ett engagerat och intresseväckande sätt.

Einar har varit expertguide för ett 15-tal resor till Poltava, Ukraina och Ryssland. Einar Lyth är nu beredd att, med stöd av mig och vår kontaktman i Poltava, överstelöjtnant Oleg Bezverhney, guida dig på sitt oerhört kunniga sätt i Poltava och berätta om det dramatiska slaget den 28 juni 1709.

Expertguiden överste 1. Einar Lyth berättar vid en tidigare Poltavaresa.

 

 

Vår man i Poltava – överstelöjtnant Oleg Bezverhneey

Överstelöjtnant Oleg Bezverhney

Vår man i Poltava är överstelöjtnanten Oleg Bezverhney. Han har ägnat mycket tid åt studier kring Poltavaslaget. Oleg har ordnat mycket av det praktiska kring vår studieresa.

 

Vi reser på onsdagen den 13/9 och återkommer hem söndagen den 17/9

Slagfältsmuseet vid Poltava

Det lilla Slagfältsmuseet vid Poltava, återställt efter andra världskriget, innehåller många värdefulla föremål och minnen från slaget. Här utanför entrén: Museiföreståndaren, medarbetare som är knutna till museet samt Pennan & Svärdetrepresentanterna Per-Anders Lundström och Martin Svensson.

 

BOKA NU!

 

 

Helpension i fem dagar, dagsprogrammet i sammanfattning:

Vad gäller klädseln rekommenderar vi, eftersom det blir en hel del utomhusvistelse och promenerande, oöm klädsel och rejäla promenadskor samt regnplagg. Temperaturen ligger på mellan 18-20 plusgrader i mitten av september. Kavaj, slips och lågskor är lämpligt för ambassadbesöket och restaurangbesöken.

 

Dag 1, onsdagen 13/9

Kiev – ukrainsk nutid och det vikingatida Rus’!

Avresa från Arlanda kl. 04.55. Ankomst till Kiev kl. 08.05. Den tidiga ankomsten gör att vi får en hel dag i Kiev – och det behövs. Programmet är mer än fullmatat. Modern och bekväm buss möter på flygplatsen.

Vet du om att Kievriket var det gamla Gårdarike? Att Ingegärd, Olof Skötkonungs dotter, blev drottning här? Vi besöker för övrigt hennes grav.

På programmet står först och främst besök på den svenska ambassaden. Här tar ambassadören och försvarsattachén emot. Temat är Ukraina av i dag – samt konflikten med Putins Ryssland.  

Under överste 1. Einar Lyths ledning ser vi det vikingatida Kiev. Kontakterna med Sverige var livliga och vikingaskeppen färdades längs med de stora floderna – i detta fall Dnepr. Du får komma in i Sofiakatedralen – uppförd på 1000-talet och gravkyrka för Olof Skötkonungs dotter Ingegerd. Du ser resterna av kungens palats och trefaldighetskatedralen. Vi betraktar modeller av det vikingatida Kiev och vi besöker Kiev äldsta del. Och naturligtvis åker vi ner till flodstranden för att se den mäktiga Dnepr. Lunchen intas på en bufférestaurang.

Inkvartering på hotell för en natt i centrala Kiev. Genomgång av reseprogrammet och en kort historisk bakgrund innan vi tillsammans äter en välkomstmiddag.

Sofiakatedralen i Kiev

En av de äldsta och vackraste byggnaderna i Kiev är Sofiakatedralen som vi skall besöka.

 

Dag 2, torsdagen 14/9

På plats i Poltava – vi studerar belägringen 1709

Tidig frukost på hotellet. Därefter åker vi buss till Poltava. Lunch på ett genuint ukrainskt värdshus längs vägen. Hur kom det sig att Karl XII och hans karoliner hamnade långt ner i Ukraina? Var de på villovägar eller fanns det en tanke? Einar Lyth berättar om det spännande förspelet till slaget vid Poltava under färden. Väl i Poltava beger vi oss direkt in i belägringen av staden sommaren 1709. Einar Lyth sätter in dig i läget, så som Karl XII måste ha uppfattat det.

Inkvartering för 3 nätter på hotell i Poltava. Gemensam middag med ukrainska specialiteter avslutar dagen.

Vy över slagfältet i Poltava

Vy över slagfältet vid Poltava från Ivano Goramonumentet.

 

Dag 3, fredagen 15/9

Ut på slagfältet – tsar Peter och Karl XII lurpassar på varandra

Närande frukost på hotellet. Efter att ha fått se den belägrade staden inifrån beger vi oss nu ut på fältet för att få slagets grundförutsättningar och de båda sidornas positioner tydligt presenterade för oss. Vi åker till brohuvudet Semjonovka där den ryska hären korsade floden Vorskla över till det fält där slaget vid Poltava slutligen skulle utkämpas. Efter slagfältsarkeologen Bo Knarrströms noggranna utgrävningar runt det ryska lägret har han kommit fram till nya och häpnadsväckande teorier om lägrets utfomning och var slaget egentligen ägde rum! Detta och mycket annat kommer att avslöjas av Einar Lyth under vår första dag i fält!

På lunchen får du tillfälle att besöka en kombinerad restaurang och strutsfarm nära slagfältet. För maten står ingen mindre än den ukrainske stjärnkocken Timofejev som upprepade gånger medverkat i ukrainsk TV. Han lär säkert bjuda på någonting alldeles extra! Struts!
Efter en eftermiddag på slagfältsmuseet blir det lunch på en gedigen traditionell restaurang precis invid Nizjnie Mlyny där Karl XII sårades i benet under belägringen.

Einar Lyth och Per-Anders Lundström i Poltava

Här ses vår eminente och sakkunnige Poltavaexpert, expertguiden överste 1. Einar Lyth, och Pennan & Svärdets styresman Per-Anders Lundström i Poltava.

 

Dag 4, lördagen 16/9

Den avgörande striden – den 28 juni 1709!

Denna dag är det dags för strid! Stärkta av en ordentlig frukost beger vi oss åter till slagfältet för att få återuppleva själva slaget samt dess mest avgörande moment: striderna i lilla och stora moraset, Roos som avviker från armén med tragiska konsekvenser. En närande lunch mitt på dagen.

Självfallet följer vi erövrandet av första och andra redutten. Känner du till alla teorier och rön om hur tsar Peters redutter egentligen var placerade? Du kommer att få bekanta dig med såväl vedertagna som nya rön under dagens ”fälttåg” och kanske bilda dig en egen uppfattning? Förnämlig avskedsmiddag i rustik ukrainsk stil utlovas.

Restaurang Kozatjka

Vår förnämliga avskedsmiddag kommer att avätas i restaurang Kozatjka – vilken härlig miljö.

 

Dag 5, söndagen 17/9

Underhållande färd mot Kiev

Tidigt söndag morgon embarkerar vi bussen för färd till flygplatsen Boryspil med ett stopp på vägen för en ordentlig frukost. Under bussresan finns tid till både frågor och reflektioner över det vi sett och lärt oss under resan. Klockan 12.55 lyfter planet med en beräknad ankomst till Arlanda klockan 14.25.

Det svenska minnesmärket över stupade i slaget vid Poltava

Under en av dagarna i Poltava besöker vi det svenska minnesmärket över stupade svenskar i slaget vid Poltava. Det är detta monument som du har bidragit med pengar till. Vi hedrar de stupades minne genom att lägga ner en krans vid monumentet.

 

Hitler men inte Napoleon har besökt Poltava

Många berömdheter har vid olika tillfällen besökt Poltava och slagfälten där. På bilden nedan ser vi Adolf Hitler som besökte Poltava två gånger, den ena gången i december 1941 och den andra gången i juni 1942. En konkurrent om världsrykte, Napoleon, besökte däremot aldrig Poltava. Under resan tar vi även upp andra världskriget som också lämnat sina spår i Ukraina.

Adolf Hitler

 

Priset för resan är 13.775 kr. Allt det här ingår i priset:

 • Bekvämt direktflyg med Ukrainian International Airlines.
 • Vår expertguide Einar Lyth, Pennan & Svärdets styresman Per-Anders Lundström och SMB-medarbetaren Martin Svensson möter upp vid Arlanda inför avfärden.
 • Hotell i Kiev och Poltava av god turistklass.
 • Militärhistoriskt specialprogram framtaget särskilt för oss  av vår egen expertguide.
 • Generös helpension – gemensamma frukostar, luncher och middagar. Även extra fika.
 • Bussresor, visningar och entréer enligt programmet.
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom ingår i resans pris.
 • Observera: Anslutningar till och från Stockholm från olika platser ingår inte i deltagaravgiften. Det måste var och en ordna själv.

 

Resevillkor i korthet

Avtalet

Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB), organisationsnummer 898500-9052, som driver upplevelseklubben Pennan & Svärdet, är researrangör. När SMB skriftligen bekräftat med-lemmens anmälan till resan och angiven anmälningsavgift inbetalats föreligger ett avtal mellan researrangören och resenären. Resenären är skyldig att kontrollera de resehandlingar som över-sändes före avresan och påtala eventuella felaktigheter för rättelse.

 

Betalning av deltagaravgift

I bekräftelsen angiven anmälningsavgift, 3.000 kr, inbetalas inom 10 dagar efter det bekräftelsen erhållits. Resterande deltagaravgift, 10.775 kr, inbetalas utan särskild anmodan senast den dag som angivits i bekräftelsen. Inbetalningarna görs till plusgirokonto 141 78 26-3. Vid utebliven betalning går platsen till annan väntelistad resenär. Färdhandlingarna distribueras 10 dagar före avresan.

 

Avbeställningsskyd vid egen sjukdom ingår i resans pris

Avbeställningsskydd vid egen sjukdom ingår i resans pris (värde ca 700 kr). Läkarintyg måste uppvisas och skall innehålla uppgifter om diagnos och datum för den första behandlingen eller undersökningen. Dessutom bör läkarintyget visa datum för behandling eller undersökning som ligger till grund för läkarens beslut att avråda från att resa.

 

Vad gäller vid avbokning?

Vid avbeställning av resan senast 50 dagar före avresan, d v s före den 24/7, återbetalas inte anmälningsavgiften 3 000 kr. Vid avbeställning senare än 50 dagar före avresa, d v s efter den 24/7, återbetalas inte vare sig anmälningsavgiften 3 000 kr och den resterande avgiften 10 775 kr.

 

Arrangörens rätt till ändringar

SMB förbehåller sig rätten till att inställa resan om deltagarantalet inte uppgår till minst 30 personer. SMB reserverar sig för programändringar som kan föranledas av omständigheter utanför SMB:s kontroll.

 

Bestämmelser för pass och visum

Visum krävs inte för inresa och vistelse i Ukraina. Däremot krävs pass. Passet får inte ha några defekter och skall vara giltigt t o m minst 6 månader efter hemkomsten. Resenären är själv ansvarig för alla kostnader som uppkommer på grund av brister i resehandlingar såsom förlorat, defekt eller felaktigt pass och förlorad eller felaktig flygbiljett.

 

Enkelrumstillägg

Resenär som beställer enkelrum får betala enkelrumstillägg. Enkelrumstillägg uppgår till låga 600 kr.

 

Arrangörens ansvar

SMB reserverar sig för oförutsedda händelser som kan förhindra resans genomförande, antingen så att avresa till Ukraina inte kan ske eller att vistelsen i Ukraina måste avbrytas före hemresedagen.

 

Resegaranti

SMB har ställt av Kammarkollegiet föreskriven resegaranti vilket bland annat innebär att resenären alltid är garanterad hemresa. Resenär bör medföra aktuella personliga försäkringsbesked från Försäkringskassan och/eller Försäkringsbolag.

 

Frågor och information

Om resenär har någon fråga om resan eller önskar någon ytterligare information om resevill-koren kan resenären kontakta SMB:s reseansvarige, Owe Ringdahl, på telefon 070-583 28 17 eller mailadress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

BOKA NU!

 


 

 

 

 

 

Israel 26 mars – 2 april, 2017: Mellanösternkrisens långa historia

 

 • Pris (del i dubbelrum): 26 995:-
 • Enkelrumstillägg: 5 255:-

 

BOKA NU!

 

Krisen som aldrig tar slut?

Israelisk postering i väntan under Sexdagarskriget 1967.

Israelisk postering i väntan under Sexdagarskriget 1967.

 

Resan ägnas ett studium av Israels krig med den arabiska omvärlden: Självständighetskriget 1948, kriget mot Egypten 1956 (Suezkrisen), 6-dagarskriget 1967 och Yom Kippurkriget 1973 men även en del om Israels och mellanösterns historia och kultur. Mellanösternkrisen verkar aldrig ta slut. Vi besöker bland annat Bersheba där ett av första världskrigets mest lyckade kavallerianfall genomfördes, platsen för slaget vid Latrun 1948 under självständighetskriget samt några platser som är förknippade med krigen 1967 och 1973. Vi kommer även att få träffa Sveriges försvarsattaché i Israel som kommer att ge oss initierad information om Israels militära resurser och Mellanösternkrisen.

 

Marco Smedberg är vår uppskattade och kunnige expertguide

Som expertguide och reseledare för vår Israelresa har jag engagerat Marco Smedberg. Han är en av de mest kunniga när det gäller Israel, dess historia, de uppmärksammade krig som utspelats där i modern tid. Marco är känd av många medlemmar för de militärhistoriska böcker vi genom åren kunnat erbjuda i Pennan & Svärdet.

Marco Smedberg är vår uppskattade och kunnige expertguide.

 

BOKA NU!

 

 


 
 

 

 

Normandie 7 juni – 11 juni, 2017: Historiens största landstigning

 

 • Pris (del i dubbelrum): 13 990:-
 • Enkelrumstillägg: 1 350:-

 

BOKA NU!

 

D-dagen 6 juni 1944 lyckades!

En del av den första invasionsvågen vadar iland.

En del av den första invasionsvågen vadar iland på en av invasionsstränderna den 6 juni 1944. Tusentals kom inte längre än så här.

 

Den 6 juni 2017 är det 73 år sedan världens största invasion genomfördes på Normandiekusten under den berömda D-dagen. Tidigt på morgonen tog sig 160 000 västallierade soldater i land i den första landstigningsvågen. De följdes av ytterligare 10 000-tals soldater i våg efter våg. Även om många stupade blev denna gigantiska invasion en stor framgång. Vilseledningen av tyskarna hade lyckats över förväntan vilket gjorde att de ansåg att landstigningen i Normandie var en avledningsmanöver. Det var i Calais huvudinvasion väntades. Nu har du chansen att komma med på en militärhistorisk resa till Normandie 2017! Men boka dig snabbt!

 

Peter Hagwall – uppskattad expertguide

Svensk expertguide som fått extatiska vitsord av deltagarna på våra tidigare Normandieresor. Peter Hagwall är Frankrikekännare som ägnat i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv åt detta land. Hans största intresse är historia i alla dess former. Peter är också en Rommelkännare av rang och mycket intresserad av pansarkrigföring. Ett annat specialintresse är tungt järnvägsartilleri.

Peter Hagwall – uppskattad expertguide

 

BOKA NU!

 

 


 
 

 

 

Flandern 14 juni – 18 juni, 2017: Första världskrigets värsta slag

 

 • Pris (del i dubbelrum): 15 490:-
 • Enkelrumstillägg: 2 100:-

 

BOKA NU!

 

Passchendaele krävde enormt antal offer i onödan

En av de många krigskyrkogårdar som erinrar om det ofattbara antalet stupade i Passchendaeleslaget.

En av de många krigskyrkogårdar som erinrar om det ofattbara antalet stupade i Passchendaeleslaget.

 

År 2017 är det 100 år sedan det tredje slaget vid Ypres, eller Passchendaele som det också kallas, utspelade sig under perioden 31 juli 6 november 1917. Förlusterna var enorma: Britterna förlorade 245.000 man, fransmännen 8.000 och tyskarna 260.000. Slaget betraktades redan av samtiden som totalt meningslöst. Det inleddes med en stor offensiv den 31 juli som inte lyckades, offensiven återupptogs den 10 augusti och den 16 augusti men med små framsteg. I byn Passchendaele kulminerade striderna i detta slag och den 6 november 1917 erövrade kanadensarna det som var kvar av byn. Passchendale var praktiskt taget helt utplånat. Passchendaele är en av flera intressanta platser som vi besöker under denna resa.

 

Peter Hagwall – uppskattad expertguide

Svensk expertguide som fått extatiska vitsord av deltagarna på våra tidigare Normandieresor. Peter Hagwall är Frankrikekännare som ägnat i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv åt detta land. Hans största intresse är historia i alla dess former. Peter är också en Rommelkännare av rang och mycket intresserad av pansarkrigföring. Ett annat specialintresse är tungt järnvägsartilleri.

Peter Hagwall – uppskattad expertguide

 

BOKA NU!

 

 


 
 

 

 

Polen 23 augusti – 28 augusti, 2017: Svårt drabbat under andra världskriget

 

 

Hitlers första offer

Tyska soldater öppnar en gränsbom mellan Tyskland och Polen.

Tyska soldater öppnar en gränsbom mellan Tyskland och Polen tidigt den 1 september 1939.

 

Den 1 september 1939 startade det andra världskriget genom att Nazityskland anföll Polen. Den 17 september anföll Sovjetunionen österifrån och efter en dryg månad var polackerna besegrade. Den polska armén kämpade hårt och tappert och kriget tog därför något längre tid än vad tyskarna hade räknat med. Polackerna kunde inte i längden motstå den nya tyska krigföringen med pansar, infanteri och flygvapen i nära samverkan. Polen delades och Tyskland och Sovjetunionen ockuperade var sin del av landet. Polen utsattes för en mycket hårdhänt ockupation. Tyskland genomförde förföljelser och utrotning av judarna i sin del av landet. Några av de mest beryktade koncentrations- och utrotningslägren anlades i Polen. Under vår resa kommer vi att besöka flera av de platser som blev kända under det tyska fälttåget.

 

Tomasz Oczkowski – kunnig expertguide

Tomasz är en uppskattad och erfaren svensktalande polack som arbetat som guide sedan 1990-talet, både för polacker som besöker Sverige och svenskar som besöker Polen. Tomasz är ingen vapen-specialist men har en djup kännedom om historia och har vid flertal tillfällen besökt platser såsom koncentrationslägren i Stutthof, Majdanek och Auschwitz, Wolfsschanze, Lodz ghetto, raketforsk-ningsanläggningen i Leba, nitroglycerinfabriken i Bydgoszcz etc. Tomasz kan även berätta om sin egen familjs historia – hans morfar och mor var fångar i koncentrationsläger.

Tomasz Oczkowski

 

 


 

 

 

Nord-Sydkorea 10 september – 23 september, 2017: Det hemlighetsfulla landet

 

 • Pris (del i dubbelrum): 45 475:-
 • Enkelrumstillägg: 6 975:-

 

BOKA NU!

 

Koreakriget 1951-1953 och dagens Koreahalvö

Här skrevs stilleståndsavtalet under 1953. Demarkationslinjen går rakt igenom rummet!

Några P&S-medlemmar som deltog i en tidigare Nordkorearesa, tillsammans med en annan resegrupp, vid ett besök i det ”Blå Huset”. Det ligger i den demilitariserade zonen vid den berömda 38:e breddgraden. Här skrevs stilleståndsavtalet under 1953. Demarkationslinjen går rakt igenom rummet!

 

Vilket land är i dag ett av de mest stängda i världen?  Ett land som betraktar alla andra länder i sin omgivning som potentiella fiender och därför avsätter enorma resurser på militära rustningar?  Det är Nordkorea. Under de senaste åren har Nordkorea blivit enormt uppmärksammat när den nye ledaren Kim Jong Un på olika sätt hotat USA. Allvar eller ett spel ”för gallerierna” med främst inrikespolitiska syften? Det blir spännande att få reda på mer om hur ett nordkoreanska kommunistiska systemet fungerar. Och vi gör en tur in i Sydkorea och får se en del av Nordkorea från andra hållet och de stora skillnaderna mellan länderna.

 

Stefan Wennerholm – vår kunnige expertguide

Så sent som 2013 ledde han Pennan & Svärdets militärhistoriska resa till Vietnam och Pennan & Svärdets expedition till Tibet och resan till Nordkorea 2014. Ursprungligen har Stefan en magisterexamen i Östasienkunskap och kinesiska från Stockholms universitet. Han har även studerat kinesiska vid Pekings universitet och Yunnans universitet i Kunming. Han har lett ett mycket stort antal kvalificerade resor till Kinas alla hörn och övriga delar av Asien. Stefan är bosatt i Göteborg och Peking.

Stefan Wennerholm är vår uppskattade och kunnige expertguide.

 

BOKA NU!

 

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT! Lars Gyllenhaal är en välkänd militärhistorisk författare med ett särkilt intresse för pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid.

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!