Under sin regeringstid 1933‒1945 var Adolf Hitler en av Tysklands mest fotograferade personer. Kameror fanns i var mans hem men framför allt togs mängder av officiella propagandafoton för bland annat publicering i tidningar och böcker. Hitler var dock långtifrån nöjd med alla foton och publicering av vissa ville han förbjuda helt och hållet.

 

1. Så pinsamt att det förbjöds

Detta tidiga propagandafoto blev med tiden allt mer pinsamt och under kriget förbjöds användning av detsamma.

På framför allt 1930-talet – efter det att Hitler utnämnts till rikskansler ‒ publicerades ett flertal propagandaböcker vilka innehöll fotografier av Führern. I till exempel fotoboken Deutschland Erwache (Tyskland vakna) från 1933 illustreras Hitlers väg till makten från början av 1920-talet och in på 1930-talet.

 

2. "Ovärdigt" fotografi

Hitler i shorts

Adolf Hitler uppges ha föraktat detta ”ovärdiga” fotografi på honom.

På de tidiga fotografierna ser vi inte sällan en Hitler som poserar framför kameran i shorts. Anledningen till att dessa fotografier togs var att man för en yngre publik ville visa upp en ärlig, ödmjuk och vänlig ledare. Fotona användes under hela 1930-talet flitigt i propagandan och publicerades gång på gång.

 

3. Hitler förbjuder fotografier på shorts

Hitler förbjuder bilder på shorts

Hitler avskydde de tidiga fotografierna där han bar shorts och hade bara knän.

Först efter krigsutbrottet 1939 kom Hitler själv fram till att dessa fotografier var förnedrande och ovärdiga en stark ledare varför han förbjöd all användning. Under resten av kriget skulle alla fotografier visa en stark, allvarsam och beslutsam ledare som kunde leda det tyska folket till seger.

 

 

 

4. Ett flin som skulle förbjudas

Hitlers flin skulle förbjudas

Fotografier på en flinande Hitler var inte heller populärt varför han försökte förbjuda publicering av sådana.

Till och med fotografierna på Hitler från första världskriget förbjöds – tyskarna skulle inte påminnas om hans bakgrund som ”enkel korpral”.

 

5. Bilder från första världskriget förbjöds

Bilder på Hitler från VK1 förbjöds

En ung Hitler som korpral i den tyska armén.

 

 

GILLADE DU ARTIKELN?

Visa din uppskattning genom att dela artikeln. Ju fler som delar desto fler artiklar lägger Pennan & Svärdets redaktion upp på webben!

Använd delningsknapparna här nedan!

Mer från Pennan & Svärdets kuriosakabinett

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!