Under andra världskriget kom den tyska krigsmakten inte direkt att ta fram något enhetligt pansarfordon utan en flora av fordon producerades. Redaktionen på Pennan & Svärdet har tagit en närmare titt på de tyska pansarjägarna som togs fram under åren 1942-1945. Endast de som sattes i någon typ av tänkt serieproduktion har tagits med, därför är inte Elefant med i listan då denna byggdes endast för att Porsche hade ett antal chassis tillgängliga.

 

7. Jagdtiger

Tung pansarvärnskanonvagn som byggde på Kungstiger-chassis. Kanonen med kaliber 12,8 cm hade delad ammunition vilket gav låg eldhastighet och vagnen var tung, cirka 70 ton. Dessutom hade ingen av Tysklands motståndare så tungt bepansrade vagnar att det krävdes en 12,8 cm kanon utan den långa 8,8 cm och den långa 7,5 cm dög bra. Onödig splittring av resurser, bygga Jagdtiger istället för att satsa helt på Kungstiger.

 

6. Nashorn

En lätt bepansrad pansarvärnskanonvagn, öppen upptill, och den hade den långa 8,8 cm kanonen (L/71). Vagnen led av många barnsjukdomar, så i början var fler vagnar på verkstad än ute i frontlinjen. Genom att vagnen inte var fullt bepansrad var den väldigt sårbar för indirekt eld. Kanonen gjorde att Nashorn inte hade några problem med motståndarnas stridsvagnar men det egna tunna pansaret gjorde att motståndaren inte heller hade några problem att bekämpa Nashorn.

 

5. Jagdpanzer

Här fanns olika beväpningsalternativ, först ut var vagnar med 7,5 cm L/48 men senare producerades vagnar med 7,5 cm L/70 (samma kanon som satt i Panthervagnar). Drygt 2 000 vagnar tillverkades 1944–1945 av de olika vagnstyperna. Men med tanke på att Sturmgeschütz III/IV redan fanns i produktion var det kanske lite onödigt att starta upp nya produktionslinjer med en annan vagnstyp. Visserligen var Jagdpanzer IV med 7,5 cm L/70 kanon en utmärkt pansarvärnskanonvagn, som inte hade några problem med motståndarnas stridsvagnar.

 

 

4. Marder

Temporär lösning som var väldigt framgångsrik. Gamla stridsvagnschassin blev av med sina torn med 20 mm kanoner eller 37 mm kanoner och de ersattes med en överbyggnad som hade en fast riktad kanon. Antingen långa 7,5 cm kanoner (L/46) eller erövrade sovjetiska långa 7,6 cm kanoner (L/48). Tyska förband på östfronten fick rörlig pansarvärnsförmåga mot sovjetiska T-34:or och KV-1:or under 1942–1943.

 

3. Sturmgeschütz

Först framtagen för att understödja infanteriets strid med sin korta 7,5 cm men striderna på östfronten 1941 gjorde att förbättrad pansarvärnsförmåga efterfrågades. Under 1942 började vagnar först med långa 7,5 cm L/43, senare med L/48 anlända till östfronten. Sturmgeschütz byggdes både på Panzer III som Panzer IV-baserade chassin.  Det kom även en variant med 10,5 cm haubits under 1942 för infanteriunderstöd. Över 11 000 vagnar byggdes totalt av de olika modellerna.

 

2. Jagdpanther

Den ultimata stridsvagnsdödaren avseende skydd, rörlighet och eldkraft. Bra pansarskydd frontalt och den långa 8,8 cm kanonen (L/71) gjorde att vagnen inte hade några problem med motståndarnas stridsvagnar. Vagnen producerades i begränsat antal, endast 382 stycken från januari 1944 till krigets slut, då chassis till vagnen baserades på Pantherstridsvagnen, som många anser som andra världskrigets bästa stridsvagn.

 

1. Hetzer

Det tyska infanteriets bästa pansarvän. Vagnen, som byggde på ett chassi från Panzer 38(t) även känd som Stridsvagn m/41 i Sverige, var verkligen anpassad för massproduktion. Från produktionsstarten i april 1944 till krigslutet producerades 2 584 vagnar. Bra frontalt pansarskydd, dock sämre sidopansar, med en godkänd kanon, 7,5 cm L/48. Vagnen vägde endast 16 ton och hade god rörlighet på väg.  Målet var att varje tysk infanteridivision skulle ha ett pansarvärnskompani med 14 Hetzer.


Mer från Pennan & Svärdets kuriosakabinett

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!