Den militära världen är fylld av begrepp, förkortningar och minnesramsor – officiella sådana för att förenkla, men även inofficiella för att skoja till det. Har du kanske några egna favoriter? Här har Pennan & Svärdet samlat några av dessa. Kände du till alla?

 

BRAK

Som soldat i Sveriges värnpliktsarmé under 1900-talets senare hälft var det nära på omöjligt att inte få bekanta sig med BRAK – den välkände officeren, Karlbergaren och hjälten från Norge, Allan Manns, träningsprogram för Buk, Rygg, Armar och Knän. Varje morgon kunde man utanför logementen på de svenska regementena se svenska ynglingar göra denna morgonrutin för att efter Manns regler stärka fysiken. Armhävningar, sit-ups, rygg-upps (rygghävningar) och knäböj som i takt med värnpliktstiden ökade i omfattning.

BRAK

Foto: Försvarsmakten

 

KLAS

Vad förkortningen KLAS står för finns det olika varianter på, men någon officiell förkortning för försvarsmaktens fältspade har det aldrig varit. Kort Lätt Attack Spade, Kavalleriets Lätta Attack Spade, Kort Liten Arbets Spade eller till och med Kort Lätt Anpassningsbar Spade – vad förkortningen står för beror nog på vid vilket förband man befinner sig. Jämför med LTAC längre ned i listan.

KLAS

Foto: Lasse Sjögren

 

SARA

Minnesregeln SARA – Ställning, Andning, Riktning och Avfyrning – är något att tänka på när det kommer till skytte. Det gäller att kontrollera lämplig skjutställning, kontrollera andningen, rikta in och sikta på målet samt till sist krama avtryckaren. Om detta görs korrekt underlättas en bra träffbild. Idag används även begreppet ”SARA Rekyl”.

SARA Rekyl

Foto: Försvarsmakten

 

 

LTAC och TTAC

För kalla krigets svenska soldater var cykeln ett älskat och hatat transportmedel. Under andra världskriget och in på 1950-talet hade det funnit hela sex cykelburna infanteriregementen, och även om dessa avvecklats kom cykeln att vara ett primärt transportmedel för många soldater långt därefter. Ända in på 1970-talet bestod lokalförsvarsförbandens rörliga reserver av cykelskyttebataljoner och det finns gott om foton på svenska soldater under tolkning – alltså som på cykel dras efter fordon. Förkortningarna LTAC och TTAC – Lätt- respektive Tung Terränggående AttackCykel – uppstod bland soldaterna för att skämta lite med detta transportmedel.

LTAC och TTAC

Foto: Lasse Sjögren

 

TTT

En inofficiell förkortning, men dock så viktig. TTT – Töm Task och Tarm – är en viktig del när soldaten ska göra sig redo för strid. Ibland i form av TTTSSI – Töm Task och Tarm StridsSnus I – eller ramsan ”Bössa mössa mask, Tömma tarm och task”.

TTT

Foto: Lasse Sjögren

 

 

GILLADE DU ARTIKELN?

Visa din uppskattning genom att dela artikeln. Ju fler som delar desto fler artiklar lägger Pennan & Svärdets redaktion upp på webben!

Använd delningsknapparna här nedan!

Mer från Pennan & Svärdets kuriosakabinett

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!