Redaktionen listar fem farliga konflikthärdar som kan bryta ut i fullt krig och orsaka stort lidande och nya flyktingkriser. Kalla kriget är över, men istället har risken för storkrig flyttat från Centraleuropa till främst Asien.

 

Armenien mot Azerbajdzjan

Nyligen blossade strider upp mellan kristna Armenien och muslimska Azerbajdzjan igen med artillerield och många dödsfall.  Mellan åren 1988-1994 utkämpades ett krig mellan dessa stater. Konflikten gäller provinsen Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan där det i huvudsak bor armenier. Provinsen ville bryta sig ur Azerbajdzjan och är idag en de facto självständig republik, men inte erkänd. Det intressanta här är att Rysslands Vladimir Putin backar upp Armenien medan Azerbajdzjan stöds av Turkiet. Dock har även Ryssland välutvecklade relationer med Azerbajdzjan medan Turkiet inte har något till övers för Armenien.

Ryska och armeniska stridsvagnar på övning

I Armenien finns ryska 102. militära basen. Personalstyrkan är cirka 3 000 man. Här finns jaktplan, stridsvagnar och avancerade luftvärnssystem. Ryssland tar ett stort ansvar för Armeniens luftförsvar. På bilden övar ryska och armeniska stridsvagnar.

 

Indien mot Pakistan

Sedan de båda nationerna bröt sig lås från det brittiska kolonialväldet har de utkämpat ett flertal krig mot varandra och båda länderna rustar starkt. Båda har kärnvapen.  Än idag har de inte löst sina konflikter, och speciellt inte Kashmirfrågan. Båda länderna har även en var sin internationell storebror. Kina har nämligen goda relationer med Pakistan medan Ryssland har det med Indien. Konflikten kan även ses som en kamp mellan muslimer och hinduer.

Su-30MKI

Tidigare var MiG-29 den stora exportsuccén för Sovjetunionen och Ryssland. Men sedan tog Su-30 (med Nato-benämning Flanker-C) över rollen som exportmaskin och trots hög startvikt och viss komplexitet har tio länder utöver Ryssland anskaffat flygplanstypen. Bland annat Indien som har över 200 Su-30MKI i tjänst.

 

Kina mot Vietnam

Detta är en gammal fiendskap som kan blossa upp på nytt. Vietnam och Kina har sett varandra som fiender de senaste 1 000 åren, och senast det var fullt krig mellan nationerna var så sent som 1979 då det korta men mycket blodiga tredje indokinesiska kriget utkämpades. Bråken i Sydkinesiska havet skulle kunna leda till en fullskalig militär konflikt som sätter Asien i brand. I så fall kommer förmodligen inte bara Vietnam och Kina dras in i konflikten. Andra intressenter är bland annat Filippinerna, Indonesien Malaysia, Taiwan och USA.

Chengdu J-10

Det kinesiska stridsflygplanet Chengdu J-10 togs i tjänst av kinesiska flygvapnet 2003 och över 250 flygplan är i tjänst. Diskussioner förs med både Pakistan och Iran om eventuell export av flygplanet.

 

 

Nordkorea mot Sydkorea

Har Koreakriget egentligen tagit slut eller är det bara ett långvarigt uppehåll? Ständigt kommer nya oroväckande rapporter om nya Nordkoreanska robottester. Nordkorea verkar inte ha stöd av någon, men ingen vet hur den nordkoreanska ledningen kommer agera framöver. Vad händer om en av deras robotar avfyras mot Sydkorea eller Japan?

Den sydkoreanska stridsvagnen K2 Black Panther

Den sydkoreanska stridsvagnen K2 Black Panther. Produktionen startade 2013. Kanonen är en 12 cm L/55–pjäs. Vår svenska Stridsvagn 122 har en 12 cm L/44. Black Panther väger 55 ton och tre mans besättning.

 

Iran mot Saudiarabien

Shia mot Sunni och kampen om Mellanöstern. Nyligen lät Iran ryska tunga bombplan stationera på en flygbas i landet för att bomba mål i Syrien. Axeln Iran-Irak och Syrien stöds av Ryssland och det finns ett ökat militärt samarbete mellan länderna. Medan Saudiarabien utvecklar sin militära allians med andra arabländer i samband med inbördeskriget i Jemen och har dessutom starkt stöd av USA.

Ghadr-110

Iran har satsat stora resurser på utvecklingen av ballistiska robotar. Räckvidden för dessa förbättras hela tiden. På bilden Ghadr-110, en medeldistansrobot med räckvidd på 1 800 km till 2 000 km. Den kan nå mål i Saudiarabien och Turkiet.

 

 

GILLADE DU ARTIKELN?

Visa din uppskattning genom att dela artikeln. Ju fler som delar desto fler artiklar lägger Pennan & Svärdets redaktion upp på webben!

Använd delningsknapparna här nedan!

Mer från Pennan & Svärdets kuriosakabinett

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!