Mellan 1901 och 2010 var det varje vuxen svensk mans skyldighet att göra värnplikt, alltså att lära sig hur man försvarar landet med vapen. Många lärde sig ett och annat under sin värnplikt. Nedan har redaktionen på Pennan & Svärdet listat tio nyttiga saker med lumpen.

 

1. Sova överallt närsomhelst

Sova överallt närsomhelst

Foto: Christian Cederlöf

Dygnet har 24 timmar och inom försvarsmakten anses 2,5 timmars sömn tillräckligt. Vilken tid på dygnet som dessa 2,5 timmar inträffar är dock av mindre vikt. Efter en längre tids gröntjänst med långa marscher, vaktpass som aldrig vill ta slut, plötsliga eldöverfall och eldvakt 02.00−04.00 så kan varje soldat sova på beställning. När tillfälle ges − oavsett tidpunkt eller plats − är sömnen aldrig långt borta.

 

2. Allting kan förkortas

Allting kan förkortas

Foto: Lasse Sjögren

Grdman har aldrig varit en officiell förkortning av grodman, men tpplut, lufor och slpbrsgr är förkortningar man kan stöta på som värnpliktig. Likaså TTT, BRAK och SARA.
Glömt vad de står för? Så här ska de uttydas:

  • tpplut: transportpluton
  • lufor: luftförsvarsorientering
  • slpbrsgr: spårljuspansarbrandspränggranat
  • TTT: Töm Task och Tarm
  • BRAK: Buk, Rygg, Armar och Knän (träningsmetod utvecklad av Allan Mann)
  • SARA: Ställning, Andning, Riktning och Avfyrning

 

 

 

3. Gör om − gör rätt

Gör om gör rätt

Foto: Krigsarkivet

Om du inte anser sig ha tid att göra en uppgift rätt från början, vad får dig då att tro att du har tid att göra det två gånger? Frasen "Gör om − gör rätt" har troligen alla värnpliktiga fått höra och visst är det så även genom hela livet: gör du rätt från början så slipper du många problem.

 

 

 

 

 

4. En människa har 600 olika muskler

En människa har 600 muskler

Foto: Försvarsmakten

Regelbunden fysisk träning är bra för kroppen och likaså en återkommande punkt på schemat inom Försvarsmakten. Inom försvarsmakten får man gratis fysträning och det finns gott om övningar med vars hjälp de flesta värnpliktiga lär upptäcka att de har muskler de inte visste att de hade. Träningsvärk är ett bevis på att det ger resultat.

 

 

5. Gilla läget

Gilla läget

Foto: Anders Sjödén, Försvarsmakten

Saker går fel, vissa uppgifter här i livet är tunga och ibland är befälen idioter, men vad hjälper det att klaga? Bara att ta tag i uppgiften, göra det bästa av situationen och gå framåt.

 

 

6. Gruppen främst

Gruppen främst

Foto: Lasse Sjögren

En kedja är inte starkare än dess svagaste länk och i den militära gruppen har alla en uppgift. Ingen ska lämnas efter och det är allas ansvar att se till så att alla klarar den givna uppgiften.

 

7. Att ge 110 procent

Att ge 110%

Foto: FS, Krigsarkivet

När du är helt slut efter en fysisk eller psykisk ansträngning och tror dig inte kunna klara en minut längre så finns det alltid lite kraft kvar. En bra ledare lär dig prestera mer än du trodde var möjligt.

 

 

8. Puts och studs

Puts och studs

Foto: Lasse Sjögren

Kontinuerlig vård av utrustning, lokaler och dig själv är en självklarhet inom försvarsmakten. Förhoppningsvis är det många värnpliktiga som tar med sig denna rutin när de efter MUCK går ut i det civila livet.

 

 

 

 

 

9. Fötterna kan ta dig långt

Fötterna kan ta dig långt

Foto: Lasse Sjögren

Att marschera är inom försvaret det naturliga sättet att transportera sig från punkt A till punkt B. De flesta kommer under sin värnplikt att tillbringa mycket tid till fots varför fotvård och hantering av skavsår är A och O.

 

 

10. Personlig mognad

Personlig mognad

Foto: Försvarsmakten

Det ligger nog en hel del i att värnplikten är en nyttig väg in i vuxenlivet och det är nog ytterst få som ångrar att de genomgått denna process. Lärdomarna från lumpen är många men framför allt lär man sig ta hand om sig själv.

 

GILLADE DU ARTIKELN?

Visa din uppskattning genom att dela artikeln. Ju fler som delar desto fler artiklar lägger Pennan & Svärdets redaktion upp på webben!

Använd delningsknapparna här nedan!

Mer från Pennan & Svärdets kuriosakabinett

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!