I Normandie sommaren 1944 drabbade tusentals pansarfordon av olika typer samman. Båda sidor led höga förluster och många vagnar brann upp. Vissa stridsvagnar var fruktade av sina motståndare och en del blev legender under striderna i Normandie 1944. Här har redaktionen på Pennan & Svärdet valt ut sex värstingar.

 

1. Jagdpanther

Jagdpanther

Katten med klös. Bra pansarskydd frontalt och den långa 8,8 cm kanonen (L/71) gjorde att vagnen inte hade några problem med motståndarnas stridsvagnar. Vagnen hade allt skydd, rörlighet och eldkraft. Dock sattes väldigt få, 25 vagnar, in i Normandie.

 

2. M4A3 (105)

M4A3 (105)

En vanlig Sherman hade antingen 7,5 cm eller 7,6 cm kanon och för att få en kraftigare spränggranat för infanteriunderstöd togs en Sherman med 10,5 cm haubits i tornet fram. Spränggranaten vägde 15 kg och jämfört med 7,5 cm kanonens spränggranat nästan tre gånger så tung.  Amerikansk pansar-doktrin utgick från att stridsvagnar skulle användas primärt för infanteriunderstöd men det blev inte riktigt så över hela linjen. M4A3 (105) var dock en vagn helt enligt doktrinen.

 

 

3. Churchill Crocodile

Churchill Crocodile

En av generalmajor Percy Hobarts skapelser, Hobart`s funnies. Hobart tog fram ett antal specialiserade pansarfordon för invasionen. Ett av dessa var Churchill Crocodile som var en modifierad Churchill-stridsvagn. Kulsprutan i chassit byttes mot en eldspruta som hade en räckvidd på minst 110 meter.

 

 

 

 

 

4. Kungstiger

Kungstiger

Kungstiger, som togs fram som ersättare för Tiger, var en vagn som hade mer likheter med Panther-stridsvagnen till formen än Tiger-vagnen. Kungstiger vägde drygt 69 ton och var beväpnad med lång 8,8 cm kanon (L/71). Här under utvecklingsskedet fanns återigen konkurrens mellan Porsche och Henschel som den senare vann. Dock fick de första femtio vagnarna i serieproduktionen Porschetorn, dvs. vagnstorn utformade av Porsche. Dessa vagnar var de första de allierade stötte på i Normandie.

 

 

5. Panther

Panther

Pantherns långa 7,5 cm kanon gav granaterna betydligt högre utgångshastighet jämfört med Shermans 7,5 cm kanon, vilket innebar överlägsen räckvidd, träffsäkerhet på långa avstånd och genomslagsförmåga mot pansar. Den tyska stridsvagnens granater kunde slå igenom dubbelt så tjockt pansar. Därtill var pansarskyddet ungefär dubbelt så bra på Panthern som hos Sherman. Dessa fördelar kostade naturligtvis i form av ökad vikt och Panthern var ungefär 12 ton tyngre än Sherman. Trots det var Panther, tack vare starkare motor och bredare band, även rörligare än sin motståndare. Den tyska vagnen var också försedd med förstklassig optik.

 

 

6. Tiger

Tiger

Tigerstridsvagnen var en fruktad motståndare och rätt använd kunde det bli mycket blodiga förluster för motståndare, vilket britterna fick lära sig den hårda vägen i Normandie.
Den 13 juni 1944 kom den brittiska 7. pansardivisionen att avancera mot Villers-Bocage där den tyska SS-pansarlöjtnanten och stridsvagnsesset Michael Wittman med sin legendariska Tiger visade hur en slipsten skulle dras.  Hela brittiska 7. pansardivisonens anfall stoppades upp enligt legenden av en ensam Tiger. Wittman befordrades till SS-kapten och fick svärden till sitt riddarkors med eklöv för sin insats.

 

 

GILLADE DU ARTIKELN?

Visa din uppskattning genom att dela artikeln. Ju fler som delar desto fler artiklar lägger Pennan & Svärdets redaktion upp på webben!

Använd delningsknapparna här nedan!

Mer från Pennan & Svärdets kuriosakabinett

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!