En av världshistoriens främsta fältherrar var Napoleon och han kom under åren (1804–1815) som kejsare att utnämna 26 marskalkar där fyra var hedersutnämnande.  Det var svårt att glänsa i Napoleons skugga men vi på redaktionen för Pennan & Svärdet har valt ut de som vi anser vara de sju viktigaste. Tyvärr platsar inte Jean Baptiste Bernadotte på listan, den enda av Napoleons marskalkar som lyckades skapa en dynasti.

 

7. André Masséna

André Masséna

En stabil befälhavare som hade självständiga befäl men André Masséna stred även tillsammans med Napoleon vid Aspern-Essling och Wagram 1809 som kårchef. Målningen av Vasilij Veresjtjagin visar visserligen Napoleon vid Borodino 1812 men den visar också tydligt hur Napoleons marskalkar helt klart var nummer två efter den store fältherren.

 

6. Jean-de-Dieu Soult

Jean-de-Dieu Soult

Austerlitz 1805 var en av Napoleons stora segrar. Jean-de-Dieu Soults kår genomförde ett avgörande anfall mot den allierade centern. Soult fick under många år strida mot britterna i Spanien och han fick flera gånger föra självständigt befäl. Ibland med framgång.

 

 

5. Joachim Murat

Joachim Murat

Napoleons främste kavallerist och han hade stor betydelse för flera fältslag, som Marengo, Austerlitz, Jena, Eylau och Friedland.  Han deltog även i Napoleons ryska fälttåg 1812 samt folkslaget vid Leipzig 1813, det största slaget i Europa innan första världskriget. På bilden Murat vid Eylau 1807 efter en av världshistoriens största kavallerianfall, rakt in den ryska centern.

 

 

 

 

 

4. Michel Ney

Michel Ney

Michel Ney var inte vem som helst utan han var "den tappraste av de tappra" (le brave des braves). Målningen av Adolphe Yvon visar marskalken med gevär i hand där han tillsammans med sina soldater skyddar den stora arméns reträtt ur Ryssland 1812. Napoleons Grande Armée gick under.

 

 

3. Jean Lannes

Jean Lannes

Marskalk Jean Lannes var en vän till Napoleon. Han fick tilltala Napoleon med du (franska tu) medan övriga använde Ni (franska vous). Han stred med Napoleon i Italien 1796 och var därefter vid hans sida tills det ödesdigra slaget vid Aspern-Essling den 21–22 maj 1809. Lannes sårades svårt av en kanonkula och var tvungen att amputera båda benen men det hjälpte inte utan han avled senare. På bilden Napoleon vid hans bädd strax efter fältkirurgen tagit det första benet. Målning av Paul-Émile Boutigny.

 

 

2. Louise Alexandre Berthier

Louise Alexandre Berthier

1814-års kampanj, målning av Jean-Louis-Ernest Meissonier. Louise Alexandre Berthier var Napoleons stabschef och en viktig person för Napoleon under fälttågen, han omsatte Napoleons direktiv till order för kårcheferna. Men vid Waterloo 1815 var han inte med och där begicks misstag. Denna målning visar också hur Napoleon var nummer ett och hans marskalkar klumpas ihop där bak.

 

1. Louis Nicolas Davout

Louis Nicolas Davout

Han blev kallad ”Le Maréchal de fer” (järnmarskalken). Louis Nicolas Davout anses av många som den skickligaste av Napoleons marskalkar. Han förde en hård disciplin och ställde höga krav på sina soldater.  Davout har därför blivit anklagad för att vara för brutal. Davout var lojal till Napoleon ända till slutet. Napoleon saknade honom vid Waterloo 1815. Detta berodde på att Napoleon utnämnde honom till sin krigsminister och han fick stanna kvar i Paris för att sköta detta. På målningen slaget vid Friedland 1807 av Jean-Louis-Ernest Meissonier. Franska kyrassiärer hälsar på kejsaren.

 

 

 

GILLADE DU ARTIKELN?

Visa din uppskattning genom att dela artikeln. Ju fler som delar desto fler artiklar lägger Pennan & Svärdets redaktion upp på webben!

Använd delningsknapparna här nedan!

Mer från Pennan & Svärdets kuriosakabinett

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!