De amerikanska planerna på ett antimissilförsvar i Östeuropa och det efter 2014 förändrade omvärldsläget ledde också till att Kaliningrad oblast fick en större uppmärksamhet inom den ryska krigsmakten. 2015, utpekades tre områden, Arktis, Krim och Kaliningrad oblast ut som prioriterade när det gällde militär förmågeuppbyggnad. Här presenteras några nya vapensystem som redan finns i Kaliningrad eller är på väg dit.

 

1. S-400

Luftvärnets nya vapen. S-400-förbanden är organiserade i regementen med två bataljoner där det i varje bataljon ingår åtta utskjutningsanordningar (se bild). Systemet består av spaningsradar, ledningsdelar samt luftvärnsrobotar som bekämpningsdel. S-400 systemet finns som mobilt system där alla delar kan transporteras med hjulfordon men kan även grupperas i silos eller fortifikatoriska skydd som betongbunkrar. Robotarnas räckvidd är 400 km vilket är det dubbla jämfört med det amerikanska MIM-104 Patriotsystemets räckvidd. Med denna räckvidd kan flygplan påverkas i sydöstra Sverige och på Gotland genom den framskjutna grupperingen i Kaliningrad. S-400 är framtagen för att kunna bekämpa olika typer av mål. 

S-400

 

 

2. 8K720 Iskander

Så här kan det se ut när Iskanderförsedda missilfordon samtidigt avfyrar sina missiler mot olika mål i Skandinavien. Vapnets ryska beteckning är 8K720 Iskander. Missilens vikt är 3 800 kilo och träffsäkerheten för dess stridsspets på 480 kilo har angetts till 5−7 meter. Iskander togs fram under 1990-talet för att ersätta Scudrobotarna som börjar bli föråldrade. Sedan 2005 är robotsystemet i produktion och minst fem robotbrigader är utrustade och operativa med systemet. Ryssland har deklarerat att Iskander-systemet grupperas i Kaliningradområdet som ett svar på de amerikanska planerna på en robotförsvarssköld längs den östra gränsen från Polen till Rumänien.

8K720 Iskander

 

 

3. Ka-52

Den nya ryska attackhelikopter Ka-52 som har utprovats i striderna i Syrien. Kommer denna att bli lika stor exportsuccé som Mil Mi-24 har varit och är. Vid en presskonferens den 22 december 2016 meddelade försvarsministern Sergej Shoigu att inte mindre än 162 vapensystem eller nya delsystem har utprovats under kriget I Syrien. Tio system har fått underkänt och gått tillbaka till industrin för modifiering. Första exportkunden för Ka-52 verkar har blivit Egypten.

 Ka-52

 

 

 

 

4. Ryska korvetter

Nya korvetter för ryska flottan i Östersjön. På bilden korvetten Zelenyy Dol. Dessa fartyg har trots sin storlek både kryssningsrobotar och luftvärnsystem samt 10 cm kanon som fartygsartilleri. De korvetter som finns på Kaspiska havet avfyrade sina kryssningsrobotar mot mål i Syrien. Fartygen är lika långa som våra Visbykorvetter.

Ryska korvetter

 

 

5. SU-30 SM

Senaste tillskottet för Kaliningrad är stridsflygplanet SU-30 SM, ett slags ryskt JAS. Tidigare var MiG-29 den stora exportsuccén för Sovjetunionen och Ryssland. Men sedan tog Su-30 (Flanker-C) över rollen som exportmaskin och trots hög startvikt och viss komplexitet, har tio länder utöver Ryssland anskaffat flygplanstypen. Den senaste versionen Su-30 SM har tagit över delar från Su-35 såsom vektoriserad dragkraft och en ny modern radar.

SU-30 SM

Foto: Alex Beltyukov

 

 

GILLADE DU ARTIKELN?

Visa din uppskattning genom att dela artikeln. Ju fler som delar desto fler artiklar lägger Pennan & Svärdets redaktion upp på webben!

Använd delningsknapparna här nedan!

Mer från Pennan & Svärdets kuriosakabinett

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!