Tre svenska flottiljer kom på 1970-talet att utrustas med AJ 37 Viggen: Västgöta flygflottilj (F 6), Skaraborgs flygflottilj (F 7) och Hälsinge flygflottilj (F 15).  Redaktionen på Pennan & Svärdet har plockat fram vad andra länder utrustade sina attackförband med för typ av flygplan under samma tid. Nog är inget snyggare än AJ 37 Viggen, se bilder nedan.

 

1. Sovjetunionen Sukhoj Su-17

Sukhoj är idag Rysslands ledande flygplanstillverkare men företaget startade 1939 i Charkov, då Sovjetunionen. Under det kalla kriget togs ett stort antal stridsflygplan fram främst för jakt och attack, bland annat Sukhoj Su-17, som flög för första gången 1966.  Under 1970-talet började de sovjetiska attackförbanden få det nya flygplanet.  Exportversioner hette Su-20 och Su-22. Femton nationer har eller har haft planet i tjänst.  På bilden en exportversion Su-22 från tjeckiska flygvapnet. 

Sukhoj Su-17

Foto: Mike Freer - Touchdown-aviation

 

 

2. Storbritannien/Frankrike Sepecat Jaguar

Ett samarbete mellan brittisk och fransk flygindustri. Planet flög för första gången 1968 och började ta i tjänst på 1970-talet. Förutom Frankrike och Storbritannien kom fyra andra länder (Indien, Oman, Nigeria och Ecuador) att beställa flygplanet och det är fortfarande i aktiv tjänst i Indiens flygvapen. På bilden brittiska Jaguar.

Sepecat Jaguar

Foto: US Air Force

 

 

3. Kina Nanchang Q-5

Kinas första jetstridsplan inköptes från Sovjetunionen men även licensproduktion startades upp.  Kinas Nanchang Q-5 flög för första gången 1965 och sattes i serieproduktion 1969. Planet har utvecklats från det sovjetiska MiG-19. Kina har lyckats exportera planet, då med beteckningen A-5, till fem länder (Myanmar, Nordkorea, Pakistan, Sudan och Bangladesh).  På bilden Nanchang A-5 i tjänst hos Bangladeshs flygvapen.

 Nanchang Q-5

Foto: Faisal Akram

 

 

 

 

4. USA LTV A-7 Corsair II

Planet är en utveckling av jaktplanet Vought F-8 Crusader men mer kompakt. Det flög för första gången 1965 och togs i tjänst både av amerikanska flottan och flygvapnet. Däremot har exporten inte varit speciellt omfattade, endast Grekland, Portugal och Thailand har haft flygplanet.

USA LTV A-7 Corsair II

Foto: US Air Force

 

 

5. Sovjetunionen MiG-27

Sovjetunionens andra stora flygtillverkare var MiG. Även denna byrå tog fram ett attackflygplan, MiG-27. Detta är en utveckling av jaktplanet MiG-23 men det fanns även attackversioner som hette MiG-23, bland annat MiG-23 BN. Kännetecknet för attackversionen är den mer spetsiga nosen jämfört med den mer runda för jaktversionen.  De två största användarna av MiG-27 har varit Sovjet/Ryssland och Indien. På bilden från indiska flygvapnet.

MiG-27

 

 

6. Sverige Saab AJ 37 Viggen

Den första specifikationen för flygplan 37, som sedan blev AJ 37 och JA 37, kom i september 1959. En bärande idé var att utveckla ett enhetsflygplan för olika ändamål. Ett krav som ställdes var att start- och landningssträckan skulle vara mycket kort. 1968 skrevs kontrakt för 175 Viggenplan och det var det största flygkontraktet i svensk historia räknat i pengar.

AJ 37 Viggen

 

GILLADE DU ARTIKELN?

Visa din uppskattning genom att dela artikeln. Ju fler som delar desto fler artiklar lägger Pennan & Svärdets redaktion upp på webben!

Använd delningsknapparna här nedan!

Mer från Pennan & Svärdets kuriosakabinett

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!