När vi tänker på amerikanska marinkåren ser vi nog först bilden av en väderbiten soldat stormade upp från havet mot land med sitt gevär i händer och sin kniv i bältet. Amerikanska marinkåren bildades 1775 och idag är United States Marine Corps (USMC) en försvarsgren i USA:s väpnade styrkor. Marinkåren har en aktiv styrka på 180 000 samt drygt 1 100 flygplan av olika typer, och de liftar med amerikanska flottans fartyg till slagfältet. Marinkåren är i absoluta tal större än många andra länders arméer och även bättre utrustad. Här följer exempel på vapensystem och annat i kåren.

 

Framtidens flygplan

Lockheed Martin F-35 Lightning II är marinkårens nya stridsflygplan. Totalt är 420 flygplan beställda för marinkåren varav 353 F-35B Short Take-Off and Vertical Landing samt 67 F-35C som är hangarfartygsversionen. På bilden landar en F-35B på landstigningsfartyget USS Wasp (LHD 1).

Lockheed Martin F-35B på USS Wasp

Foto: US Navy

 

 

Tungviktaren

Marinkårens nya tunga transporthelikopter är Sikorsky CH-53K Super Stallion. Totalt 200 är beställda och de första planeras att tas i tjänst under 2018. Helikoptern kommer att kunna lasta upp till 15 900 kg. Den har bättre räckvidd med tyngre last än föregångaren. Totalt har helikoptern plats för 55 soldater.

Sikorsky CH-53K Super Stallion

 

 

Tiltrotorflygplan

Marinkåren planerar att totalt skaffa 348 MV-22 Osprey. En Osprey har plats för upp till 32 soldater och betydligt bättre räckvidd och snabbhet än de helikoptrar (CH-46 Sea Knight) som planet ersätter. Första flygningen med prototypflygplanet genomfördes 1989 och första Osprey i aktiv tjänst var 2007. På bilden Ospreys på landstigningsfartyget USS Wasp (LHD 1).

 MV-22 Osprey på USS Wasp

Foto: US Navy

 

 

Cobror till attack

Marinkåren utvecklar vidare med den klassiska AH-1 attackhelikoptern vars debut skedde i Vietnamkriget. Den senaste versionen är AH-1Z Viper och den är tänkt att ersätta AH-1W SuperCobra som varit i tjänst sedan 1986. Totalt planeras drygt 180 AH-1Z Viper att ingå i marinkårens arsenal. Viper kan bestyckas med både Sidewinder och Hellfire på sina balkar.

AH-1Z Viper

Foto: USMC

 

 

Stridsvagn

Marinkåren har 403 M1A1 Abrams stridsvagnar som har  en 12 cm kanon.  Under första Gulfkriget 1991 använde marinkåren fortfarande M60 A1/A3 Patton med 10,5 cm kanoner I stor omfattning. De första Abrams hade anlänt och sattes in i kriget. Allt eftersom fasades M60 ut och ersattes helt av Abrams under början av  1990-talet.

M1A1 Abrams

Foto: USMC

 

 

 

 

Pansarterrängbilar

Över 700 LAV finns i marinkåren där den vanligaste typen är LAV-25. Dessa har en 25 mm M242 Bushmaster automatkanon som huvudvapen och har besättning av 3 plus plats för en 6-manna skyttegrupp. En typisk marinkårsspaningsbataljon har 56 LAV-25, 16 LAV-AT (TOW-robotar), 8 LAV-M ( 8 cm Grk) samt ytterligare tjugo LAV av olika typer.

LAV-25

Foto: USMC

 

 

Amfibiskt trupptransportfordon

Över 1 300 av dessa pansarfordon finns i tjänst. De började användas av marinen 1972 och sedan dess uppgraderats och modifierats. Varje fordon har besättning av fyra och kan lasta 25 stridsutrustade soldater. Tornet på fordonet har tung 12,7 mm kulspruta och 40 mm granatspruta.

Amfibiskt trupptransportfordon

Foto: USMC

 

 

Lätta men tunga haubitsar

Marinkårens nya M777 15,5 cm Haubits väger endast 4 200 kg vilket kan jämföras med den svenska 15,5 cm Haubits F (fransyskan) som vägde 8 100 kg. Pjäsen blir lättare för marinkårens tyngre helikoptrar att transportera. Beroende på vilken ammunition som används varierar den maximala räckvidden från 24 km till 40 km. Minimikravet på besättningen är fem, tidigare pjäs 15,5 cm Haubits M198 krävde nio. Tiden att gruppera pjäsen har sjunkit från drygt sex minuter för M198 till drygt 2 minuter för M777. Marinkårens behov är 580 pjäser.

M777 15,5 cm Haubits

Foto: USMC

 

 

Tunga salvpjäser

M142 Himars kan ses som en vidareutveckling av den klassiska sovjetiska Stalinorgeln men med betydligt längre räckvidd, bättre precision och större eldkraft. Den kan avfyra raketer precis som Salvpjäs M270 men även laddas med taktisk markrobot. Räckvidden varierar men med taktisk markrobot cirka 300 km. Det verkar som marinkåren har fått 40 Himars. På bilden en salvpjäs från 1. marindivisionen.

M142 Himars

Foto: USMC

 

 

 

GILLADE DU ARTIKELN?

Visa din uppskattning genom att dela artikeln. Ju fler som delar desto fler artiklar lägger Pennan & Svärdets redaktion upp på webben!

Använd delningsknapparna här nedan!

Mer från Pennan & Svärdets kuriosakabinett

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!